Σύμφωνα με αρκετές αναφορές χρηστών, κάποιες από τις νέες κάρτες γραφικών της AMD, τύπου Radeon RX 7900 XTX αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερθέρμανσης.

Κάποιοι χρήστες ισχυρίζονται ότι τα προβλήματα ξεκινούν από τον ενσωματωμένο θάλαμο ατμών (vapour chamber) και πως παρατήρησαν να λειτουργεί καλύτερα σε κάθετη παρά σε οριζόντια θέση. Γενικά, τα συστήματα ψύξης με θάλαμο ατμών οφείλουν και πρέπει να λειτουργούν με την ίδια υψηλή απόδοση -όσον αφορά την απομάκρυνση της θερμότητας από την πηγή υψηλής θερμοκρασίας- ανεξάρτητα από τον προσανατολισμό τους. Δοκιμές έδειξαν πάντως, ότι ορισμένες κάρτες γραφικών Radeon RX 7900 XTX που βασίζονται στον πρότυπο σχεδιασμό ή στον σχεδιασμό αναφοράς της AMD (reference design) ενδέχεται να διαθέτουν ελαττωματικά συστήματα ψύξης. Σύμφωνα με τον γνωστό overclocker, Roman "der8auer" Hartung, ορισμένες Radeon RX 7900 XTX αρχιτεκτονικής RDNA3 της AMD αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερθέρμανσης που προκαλούνται ενδεχομένως από ελαττωματικό σχεδιασμό ή κακή προσαρμογή του θαλάμου ατμών.

Ο der8auer υποθέτει ότι ενδέχεται ορισμένοι θάλαμοι ατμών να είναι ελαττωματική από την κατασκευή τους, με το υγρό εντός του θαλάμου να μην κυκλοφορεί σωστά μετά τη συμπύκνωση του. Ενδεχομένως, το πρόβλημα να σχετίζεται με προβλήματα στην κατασκευή του ίδιου του θαλάμου ατμών, με ανεπαρκή ποσότητα υγρού ή ανεπαρκή πίεση στο εσωτερικό του θαλάμου. Στο παρακάτω βίντεο, ο der8auer ξεδιπλώνει το σκεπτικό του μετά από τις δοκιμές που πραγματοποίησε με τις κάρτες γραφικών Radeon RX 7900 XTX.

Η AMD δημοσίευσε μία επίσημη δήλωση σχετικά με τις περιπτώσεις που αναφέρονται προβλήματα υπερθέρμανσης των καρτών γραφικών Radeon RX 7900 XTX. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Tom’s Hardware, με λίγα λόγια η εταιρεία καλεί τους χρήστες να επικοινωνήσουν με το τμήμα υποστήριξη της.

Σύμφωνα με αναφορές, υπάρχουν περιπτώσεις που οι κάρτες γραφικών Radeon RX 7900 XTX που βασίζονται στον πρότυπο σχεδιασμό της AMD να φτάνουν ακόμα και τους 110 °C με αποτέλεσμα το «thermal throttling» ακόμα και όταν οι ανεμιστήρες περιστρέφονται με τη μέγιστη ταχύτητα. Σε δήλωση της στην ιστοσελίδα Tom’s Hardware, η AMD καλεί τους χρήστες να επικοινωνήσουν με το τμήμα υποστήριξης της:

«Είμαστε ενήμεροι ότι ένας περιορισμένος αριθμός χρηστών αντιμετωπίζει απροσδόκητο thermal throttling στις κάρτες γραφικών AMD Radeon RX 7900 XTX (μοντέλα αναφοράς που είναι κατασκευασμένα από την AMD). Οι χρήστες που αντιμετωπίζουν απροσδόκητο thermal throttling με την AMD Radeon RX 7900 XTX τους θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το τμήμα υποστήριξης της AMD.

Αν και οι 110 °C δεν αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για την Radeon RX 7900 XTX, εντούτοις η εταιρεία φαίνεται να υποψιάζεται ότι η μεταλλική επιφάνεια της ψύκτρας με τον θάλαμο ατμών δεν κάνει σωστή επαφή με τον επεξεργαστή γραφικών προκαλώντας το πρόβλημα της υπερθέρμανσης. Κάποιοι χρήστες ισχυρίζονται ότι αντικαθιστώντας το TIM (θερμοαγώγιμο υλικό, συνήθως σε ρευστή μορφή) με ένα thermal pad αποτελεί μία βιώσιμη λύση, ωστόσο δεν συνίσταται καθώς με αυτόν τον τρόπο ενδέχεται να χαθεί η εγγύηση. Σε κάθε περίπτωση, αν διαπιστώσετε προβλήματα υπερθέρμανσης με τη δική σας κάρτα γραφικών, καλύτερα να επικοινωνήσετε με το κατάστημα που αγοράσατε την κάρτα γραφικών ή απευθείας με το τμήμα υποστήριξης της AMD.  

  • Like 1