Ο 16πύρηνος επεξεργαστής AMD Ryzen 9 7950X επιδεικνύει κάπως παράξενη συμπεριφορά σχετικά με την μέγιστη συχνότητα λειτουργίας boost ανάμεσα στους πυρήνες του.

Όπως είναι γνωστό, ο AMD Ryzen 9 7950X είναι ένα multi-chip module, που στη συσκευασία του περιλαμβάνει δύο 8πύρηνα CCDs (CPU Complex Dies). Σύμφωνα με διαπιστώσεις, οι πυρήνες στο CCD-1 «χρονίζονται» σε υψηλότερες συχνότητες boost από εκείνους που βρίσκονται στο CCD-2, με τη διαφορά ορισμένες φορές να είναι της τάξεως των 300 MHz.

Στο CapFrameX διαπίστωσαν ότι όταν απενεργοποιείται το CCD-2, σε έναν υπολογιστή που τρέχει Windows 11 22H2, ο επεξεργαστής προσφέρει υψηλότερη απόδοση στα παιχνίδια, σε ποσοστό μάλιστα που αγγίζει το 10%.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι οι πυρήνες στο CCD-2, οι οποίοι επιδεικνύουν και τη χαμηλότερη συχνότητα λειτουργίας boost, δεν αναλαμβάνουν πλέον μέρος του φόρτου επεξεργασίας για το παιχνίδι, καθώς είναι απενεργοποιημένοι. Επιπλέον, το CCD-1 έχει στη διάθεση του τη πλήρη ισχύ -έως και 230W- με αποτέλεσμα οι πυρήνες του, όποιοι κάθε φορά, να «φτάνουν» και να «διατηρούν» τη μέγιστη συχνότητα λειτουργίας boost για περισσότερο.

  • Thanks 2