Η RIM από σήμερα αλλάζει την ονομασία της σε BlackBerry στην προσπάθειά της να ενοποιήσει κάτω επό μία επωνυμία τις συσκευές και τις υπηρεσίες της. Παρουσίασε μέσα από ειδική εκδήλωση τη νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για φορητές συσκευές, το BlackBerry 10 ευελπιστώντας να κερδίσει με αυτό τον τρόπο το χαμένο έδαφος στην αγορά.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκδόσεις το BB10 βασίζεται στο QNX, μια πλατφόρμα βασισμένη στο Unix η οποία ενσωματώνει ένα μεγάλο αριθμό gestures. Ενσωματώνει ένα ριζικά ανανεωμένο γραφικό περιβάλλον με ζωντανά tiles, παρόμοια με αυτά των Windows Phone 8.

 

Στηρίζεται ουσιαστικά σε τρεις βασικές δυνατότητες Hub, Peek και Flow. Το Hub είναι ένα κέντρο εισερχομένων μηνυμάτων το οποίο λειτουργεί σε ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα και συγκεντρώνει μηνύματα από οποιαδήποτε εφαρμογή. Το Peek αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο ο χρήστης έχει πρόσβαση στα εισερχόμενα μηνύματα, χωρίς να χρειάζεται να κλείσει την εφαρμογή που τρέχει. Με την ίδια ευκολία θα μπορεί να έχει πρόσβαση και στους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα, όπως αυτό του Twitter και του Facebook.

 

Το Flow είναι ένα gesture με το δάχτυλο για ευκολότερη πρόσβαση στις λειτουργίες των εφαρμογών. Με μία απλή χειρονομία εμφανίζεται ένα επιπλέον μενού χωρίς όμως να διακόπτεται η λειτουργία της τρέχουσας εφαρμογής.

 

BB10-Messages-02-580-100.JPG

 

Το εικονικό πληκτρολόγιο έχει ανασχεδιαστεί και ενσωματώνει μια νέα δυνατότητα πρόβλεψης των λέξεων για γρηγορότερη πληκτρολόγηση των λέξεων, υποστηρίζοντας πολλαπλές γλώσσες. Ουσιαστικά το λογισμικό αναγνωρίζει ποια λέξη ετοιμάζεται να πληκτρολογηθεί και την εμφανίζει επάνω από τα γράμματα. Εάν τελικά πρόκειται για τη λέξη που ο χρήστης ήθελε να πληκτρολογήσει, αρκεί μια χειρονομία του προς τα επάνω αγγίζοντας προς τα επάνω το γράμμα από το οποίο ξεκινάει.

 

 

BB_10_review_10-580-100.jpg

 

Το μενού του BlackBerry 10 διαχωρίζεται σε προσωπικό και εργασίας, διαχωρίζοντας έτσι και τις αντίστοιχες εφαρμογές μέσω του Balance. Ο χρήστης αρκεί να κάνει μια χειρονομία με το δάχτυλό του από το επάνω μέρος της οθόνης προς τα κάτω, και να επιλέξει το μενού που επιθυμεί.

 

Η εφαρμογή BBM για ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ των χρηστών BlackBerry υποστηρίζει πλέον ηχητικά και video μηνύματα με ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα, ενώ υποστηρίζει διαμοιρασμό της οθόνης της συσκευής μέσω του BBM Screenshare. Παρουσιάστηκε επιπλέον μια νέα εφαρμογή στα πρότυπα του Evernote με την ονομασία BlackBerry Remember. Μέσα από αυτή την εφαρμογή ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να σημειώνει τα email που επιθυμεί, διάφορες σημειώσεις, φωτογραφίες, ηχητικές σημειώσεις όλα συγκεντρωμένα σε ένα σημείο. Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα συγχρονισμού των σημειώσεων με αυτές του Evernote.

 

 

screen-shot-2012-09-24-at-1-30-41-pm-580-100.jpg

 

Από το ανανεωμένο BlackBerry 10 δε θα μπορούσε να λείπει ο ανασχεδιασμός της κάμερας, όπου μπορεί κανείς να κάνει εστίαση περιφέροντας το δάχτυλό του στην οθόνη αλλά και να τις επεξεργάζεται με αρκετά εύκολο τρόπο μέσα από gestures. Υποστηρίζεται λειτουργιά Time Shift σε περίπτωση που κάποιο σημείο των φωτογραφιών ήταν καλύτερο λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήψη. Η προβολή των φωτογραφιών και video γίνεται με εύκολο και απλό τρόπο, όπου μπορεί να συνδυαστούν εικόνες με αποθηκευμένα μουσικά κομμάτια μέσα σε λίγες μόνο κινήσεις.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία συγκέντρωσε 15.000 εφαρμογές για το νέο της λογισμικό σε λιγότερο από μία εβδομάδα μέσα από ειδικές εκδηλώσεις της για τους προγραμματιστές ενώ ήδη σήμερα το BlackBerry World διαθέτει 70.000 εφαρμογές, ένας αριθμός άκρως ικανοποιητικός. Ανάμεσα σε αυτές είναι το Skype, το Whatsapp αλλά και το Kindle. Στα κοινωνικά δίκτυα βρίσκουμε το Facebook, το Twitter, το LinkedIn, καθώς επίσης και άλλες διάσημες εφαρμογές όπως το Soundhound, παιχνίδια της EA, της Gameloft αλλά και διάσημους τίτλους όπως το Angry Birds και το Wheres my water.

 

 

 

 

Z10-HandsOn-17-580-100.JPG

 

Ανακοινώθηκαν επίσης δύο νέες συσκευές, το Z10 και το Q10. Όσον αφορά το Ζ10 πρόκειται για μια touch συσκευή με 4.2” ιντσών οθόνη, 356PPI ανάλυσης 1280 x 768 pixel. Η μνήμη RAM βρίσκεται στα 2GB με 16GB εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου, Bluetooth 4, NFC και 8MP φωτογραφική μηχανή ικανή να τραβήξει video 1080p. Υπάρχει και εμπρόσθια κάμερα για video κλήσεις 720p. Η τιμολόγησή του φτάνει τα $599 δολάρια στις ΗΠΑ, ενώ η τιμή συμβολαίου είναι $199 δολάρια.

 

Το Q10 διαθέτει φυσικό πληκτρολόγιο για όσους δε μπορούν να συνηθίσουν τις οθόνες αφής, χωρίς όμως να αναφέρονται περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά. Στο πίσω μέρος του το Q10 καλύπτεται από γυαλί με ανθεκτικότητα που σύμφωνα με την εταιρεία δε διαθέτει καμία άλλη συσκευή.

 

http://www.youtube.com/watch?v=BDtxZr5TS7E