Η AW3423DW QD-OLED της Alienware είναι μια θεαματική οθόνη όπως είδαμε και στο αναλυτικό review μας, αλλά ο όγκος και η τιμή των 1.300 δολαρίων μπορεί να καταστήσει δύσκολη την αγορά της για πολλούς.

Η Dell αντιμετωπίζει και τα δύο αυτά "προβλήματα"με ένα νέο μοντέλο για τους gamers, το AW3423DWF. Η νέα έκδοση είναι λεπτότερη, καθιστώντας την τοποθέτηση της σε τοίχο ευκολότερη, ενώ έρχεται και με χαμηλότερη τιμή στα 1100 δολάρια. Σίγουρα το νέο μοντέλο δεν ανήκει στην κατηγορία των οικονομικών οθονών όμως δίνει τη δυνατότητα σε ένα gamer να εξοικονομήσει κάποια χρήματα σε σχέση με το αρχικό μοντέλο, τα οποία και να διαθέσει σε αγορά άλλου εξοπλισμού όπως μιας νέας RTX 40 GPU.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της νέας οθόνης είναι σε μεγάλο βαθμό ίδια συγκριτικά με το αρχικό μοντέλο συμπεριλαμβανομένου και της θύρας HDMI 2.0. Εξακολουθεί να υποστηρίζει ανάλυση 3.440 x 1.440, με την ποιότητα χρωμάτων που φέρει την υπογραφή της τεχνολογίας QD-OLED, με υψηλή αντίθεση και γρήγορους χρόνους απόκρισης. Η AW3423DWF διαθέτει εγγενή ρυθμό ανανέωσης 165 Hz με υποστήριξη FreeSync Premium Pro και VESA AdaptiveSync Display, αλλά προσφέρει επίσης συμβατότητα με μεταβλητό ρυθμό ανανέωσης 120 Hz για να συνεργάζεται άψογα με το PlayStation 5 και το Xbox Series X/S. Υπάρχει ακόμα ένα νέο joystick ρυθμίσεων στην οθόνη για γρήγορη πρόσβαση στις λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας λειτουργίας Creator για gamers που ασχολούνται επιπλέον με την επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο.

image.png.ca26306cb1e0b600b0db8f5ef76a4249.png

Ένα από τα χαρακτηριστικά που "χάνει" η νέα οθόνη είναι η υποστήριξη G-Sync Ultimate που είδαμε στο μοντέλο AW3423DW που όταν συνδυάζεται με GPU της Nvidia καταπολεμά το φαινόμενο του tearing. Η νέα οθόνη χρησιμοποιεί τα πρότυπα FreeSync Premium Pro της AMD και AdaptiveSync. Το AdaptiveSync της VESA απαιτεί λειτουργικότητα με ρυθμούς ανανέωσης τουλάχιστον 60-144 Hz και χρόνο απόκρισης 5 ms GtG σύμφωνα με τις δοκιμές της VESA ενώ η υποστήριξη με κάρτες γραφικών Nvidia, AMD και Intel, απλοποιεί το ζήτημα της συμβατότητας.

Ακόμη και πριν η VESA ανακοινώσει το πρόγραμμα AdaptiveSync, οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ G-Sync και FreeSync είχαν ήδη μειωθεί, με πολλές οθόνες FreeSync να μπορούν επίσης να τρέξουν το G-Sync χωρίς hardware της Nvidia και, ως εκ τούτου, να διατηρήσουν χαμηλότερες τιμές.

Το FreeSync Premium Pro της AMD συνεργάζεται με τις GPU της AMD, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται μέσα στις τελευταίες κονσόλες Xbox και PlayStation. Ο χαρακτηρισμός Premium Pro επιβεβαιώνει ότι η λειτουργία λειτουργεί με HDR (η οθόνη έχει πιστοποίηση VESA DisplayHDR TrueBlack400) και προσθέτει αντιστάθμιση χαμηλού ρυθμού καρέ, η οποία εμφανίζει καρέ πολλές φορές για να αντισταθμίσει όταν οι ρυθμοί καρέ πέφτουν κάτω από τον χαμηλότερο υποστηριζόμενο ρυθμό ανανέωσης της οθόνης.

Η κυκλοφορία της νέας Alienware 34 QD-OLED έχει προγραμματιστεί μέσα στο Φθινόπωρο, με τα προβλήματα διαθεσιμότητας του αρχικού μοντέλου να είναι έντονα όπως επιβεβαιώνουν και τα μέλη του insomnia. Η έλευση της νέας οθόνης θα βρει την Alienware με μεγαλύτερο ανταγωνισμό αφού η Samsung θα κυκλοφορήσει την Odyssey OLED G8 με λεπτότερο σχεδιασμό και ελαφρώς βελτιωμένο ρυθμό ανανέωσης 175Hz λίγο πριν την εορταστική περίοδο, χωρίς να έχει ανακοινώσει ακόμα την τελική τιμή του προϊόντος. 

  • Like 1