Οι εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας δέχθηκαν ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα σήμερα, όταν η Dell ανακοίνωσε ότι απολύει το 5% των υπαλλήλων της παγκοσμίως (6.650 άτομα), λόγω της πτώσης στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και της γενικότερης οικονομικής αβεβαιότητας. 

Τα στοιχεία του Bloomberg δείχνουν ότι η εταιρεία το Ιανουάριο του 2020 είχε τους περισσότερους εργαζομένους στην ιστορία της (165.000) και έκτοτε μειώνει σταδιακά το προσωπικό της. Πριν από τη σημερινή ανακοίνωση, ο αριθμός αυτός είχε πέσει στους 133.000 εργαζομένους και αναμένεται να φτάσει στους 126.350 μετά τις σημερινές περικοπές.

Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν με email από τον διευθύνοντα σύμβουλο και αντιπρόεδρο της Dell, Τζεφ Κλαρκ, με τις συνήθεις κοινοτοπίες που συνοδεύουν αυτά τα μηνύματα. Ο Κλαρκ δήλωσε ότι η κίνηση αυτή ήταν ένα ατυχές αποτέλεσμα του σημερινού οικονομικού κλίματος «Δυστυχώς, με αλλαγές όπως αυτή, κάποια μέλη της ομάδας μας θα αποχωρήσουν από την εταιρεία. Δεν υπάρχει πιο δύσκολη απόφαση, αλλά έπρεπε να την πάρουμε για τη μακροπρόθεσμη υγεία και επιτυχία μας. Να ξέρετε ότι θα υποστηρίξουμε όσους επηρεάζονται καθώς θα μεταβαίνουν στις επόμενες ευκαιρίες τους», έγραψε.

Το μήνυμα κλείνει με τα εξής: «Οι ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας είναι τεράστιες. Ο όγκος των δεδομένων συνεχίζει να παρουσιάζει τεράστια αύξηση. Η καινοτομία μας, τροφοδοτεί την πρόοδο σε όλο τον κόσμο. Και οι πελάτες μας στρέφονται σε εμάς ως τον αξιόπιστο συνεργάτη τους. Ποτέ δεν ήμουν πιο σίγουρος για το μέλλον μας και την ομάδα μας». Όπως σημειώνει το TechCrunch, η δήλωση αυτή μάλλον δεν παρηγορεί και πολύ τους ανθρώπους που λαμβάνουν σήμερα ειδοποιήσεις για απολύσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία προέρχεται από ένα τρίμηνο κατά το οποίο τα έσοδα μειώθηκαν κατά 6% στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως είναι γνωστό, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών έπεσαν για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο με την Dell να σημειώνει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία απώλεια 37%, από όλους τους μεγάλους κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC, της Canalys και της Gartner. Όμως η Dell είναι κάτι περισσότερο από μια επιχείρησή που δραστηροποιείται μόνο στο χώρο των υπολογιστών αφού διαθέτει επίσης μια ισχυρή επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η Dell κυριάρχησε στην ειδησεογραφία όταν αγόρασε την EMC το 2015 έναντι 67 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τη μεγαλύτερη συμφωνία τεχνολογίας στην ιστορία εκείνη την εποχή. Η συμφωνία δημιούργησε αρκετό χρέος για την εταιρεία, το οποίο η εταιρεία εξακολουθεί να προσπαθεί να αποπληρώσει. Η VMware περιλαμβανόταν σε αυτή την εξαγορά και η εταιρεία προχώρησε πέρυσι στην απόσπασή της, πριν η Broadcom προσφερθεί να εξαγοράσει την εταιρεία έναντι 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο Μάιο. Η εν λόγω αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται σε ρυθμιστική έγκριση.

Η είδηση για τις απολύσεις στη Dell έρχεται μετά από παρόμοιες κινήσεις που πραγματοποίησαν εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google, Meta, Microsoft και Twitter, με περισσότερους από 80.000 εργαζόμενους να χάνουν τη δουλειά τους. 
 

  • Like 2
  • Sad 3