Η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ Broadcom ανακοίνωσε σήμερα την εξαγορά της VMware, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες αναφορές.

Η συμφωνία ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και μετοχές "προωθεί τη στρατηγική της Broadcom για τη δημιουργία της κορυφαίας εταιρείας τεχνολογίας υποδομών στον κόσμο, με ένα ιστορικό εξαγοράς κρίσιμων πλατφορμών ", δήλωσε η εταιρεία.

«Αυτή η συναλλαγή συνδυάζει μία από τις κορυφαίες εταιρείες ημιαγωγών και λογισμικού υποδομών στον κόσμο με μία εμβληματική πρωτοπόρο και καινοτόμο στο επιχειρηματικό λογισμικό εταιρεία, καθώς επαναπροσδιορίζουμε τι μπορούμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Broadcom Hock Tan.

Από την πλευρά της VMware, ο CEO της εταιρείας Raghu Raghuram δηλώνει, «ανυπομονούμε να ενταχθεί η ταλαντούχα ομάδα της VMware στην Broadcom, να καλλιεργήσουμε περαιτέρω μια κοινή κουλτούρα καινοτομίας και να δημιουργήσουμε ακόμη μεγαλύτερη αξία για τους πελάτες και τους μετόχους μας. Αντιπροσωπεύουμε την καινοτομία και με την αμέριστη υποστήριξη των πελατών μας επεκτείνουμε τη δέσμευσή μας για εξαιρετικές υπηρεσίες και καινοτομία, αποτελώντας τη νέα πλατφόρμα λογισμικού για την Broadcom. Ο συνδυασμός των περιουσιακών μας στοιχείων και της ταλαντούχας ομάδας μας με το υπάρχον χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικού λογισμικού της Broadcom, το οποίο θα στεγάζεται κάτω από το εμπορικό σήμα της VMware, δημιουργεί έναν αξιόλογο παίκτη επιχειρηματικού λογισμικού. Συλλογικά, θα προσφέρουμε ακόμη περισσότερες επιλογές, αξία και καινοτομία στους πελάτες μας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ευδοκιμήσουν σε αυτή την ολοένα και πιο πολύπλοκη εποχή του multi-cloud".

Η συμφωνία, την οποία η Broadcom ελπίζει να ολοκληρώσει πριν από το τέλος του 2022 ώστε να ενταχθεί στο οικονομικό έτος 2023, θα οδηγήσει την εταιρεία στην ανάληψη πρόσθετου χρέους ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων της VMware.

Δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση σχετικά με πιθανή απώλεια θέσεων εργασίας ή πακέτων αποχώρησης, όμως γνωρίζουμε από τώρα ότι το software Group της Broadcom θα μετονομαστεί και θα λειτουργεί κάτω από την ονομασία της VMware. Η VMware αποσχίστηκε από την Dell σε μια συμφωνία ύψους 64 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021, δημιουργώντας μια ανεξάρτητη εταιρεία που επικεντρώνεται σε εργαλεία virtualization και cloud.

Η Broadcom επικεντρώνεται κυρίως στο hardware, κατασκευάζοντας εξαρτήματα για το iPhone, βιομηχανικό εξοπλισμό και πολλά άλλα. Ωστόσο, η εταιρεία έχει επικεντρωθεί ολοένα και περισσότερο στα data centers και η εξαγορά της VMware προσφέρει στην εταιρεία την ευκαιρία να αναπτύξει τόσο το hardware όσο και το software για την υποδομή του cloud.

Από αυτή την άποψη, η αγορά της VMware έχει αρκετό νόημα αφού πρόκειται για μια εταιρεία λογισμικού, που σημαίνει ότι τα περιθώρια και τα κέρδη παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστα από τις μακροοικονομικές τάσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού όπου τα τελευταία 2 χρόνια υπάρχει σημαντικό πρόβλημα.

Η πρόσφατη προσφορά της Broadcom ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την SAS, η οποία ειδικεύεται κυρίως στο business software, δεν ολοκληρώθηκε, μια εξέλιξη που ενδεχομένως επέδρασε ως καταλύτης για τη σημερινή ανακοίνωση. Το 2018, η Broadcom προσπάθησε να εξαγοράσει την Qualcomm σε μια τεράστια συμφωνία ύψους 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία τελικά ακυρώθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.