Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει συμμαχικές χώρες για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από την χρήση της τεχνολογίας της Huawei στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές και στα δίκτυα τους, όμως μέχρι πρόσφατα δεν είχε αποκαλύψει τους λόγους των ανησυχιών της.

H Βρετανική εφημερίδα The Times, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, έκανε γνωστό σε πρόσφατο άρθρο της, ότι η CIA προειδοποίησε την υπηρεσία αντικατασκοπείας του Ηνωμένου Βασίλειου ότι η Huawei έλαβε χρηματοδοτήσεις από την Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας της Κίνας, τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό και από ένα «τρίτο παρακλάδι» του Εθνικού δικτύου αντικατασκοπείας της Κίνας.

Η CIA αποκάλυψε τα ευρήματα της στις μυστικές υπηρεσίες των πέντε χωρών που διαμορφώνουν τη συμμαχία «Πέντε Μάτια» (Five Eyes, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία) στις αρχές του 2019 σύμφωνα με την πηγή της Βρετανικής εφημερίδας The Times. Εκπρόσωπος της Huawei αρνήθηκε να σχολιάσει τους παραπάνω ισχυρισμούς και σε δήλωση του στην εφημερίδα The Times τόνισε ότι πρόκειται για «αβάσιμους ισχυρισμούς χωρίς πραγματικά στοιχεία που προέρχονται από ανώνυμες πηγές».

Υπάρχουν κάποιοι λόγοι για να είμαστε επιφυλακτικοί πάντως. Ένας φορέας σε θέματα ασφαλείας στην Μ. Βρετανία επισήμανε τους δυνητικούς κινδύνους για την ασφάλεια στον εξοπλισμό της Huawei, όπως ένα παλαιό λειτουργικό σύστημα που θα σταματήσει να λαμβάνει ενημερώσεις από του χρόνου. Για την ώρα, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Huawei εγκαθιστά κερκόπορτες στο λογισμικό της ή άλλα μέσα κατασκοπείας στον εξοπλισμό της. Οι περισσότερες κατηγορίες ενάντια στην Κινέζικη εταιρεία σχετίζονται με παραβιάσεις κυρώσεων και κλοπές εμπορικών μυστικών. Ακόμα και οι ισχυρισμοί της CIA να επιβεβαιωθούν, δεν αποδεικνύεται απαραίτητα ότι η Huawei κατασκοπεύει τις άλλες χώρες, όμως από την άλλη δείχνουν ότι η εταιρεία έχει λάβει κάποια κατεύθυνση από τις Κινέζικες υπηρεσίες αντικατασκοπείας.

Τα παραπάνω πάντως δεν φαίνεται να αρκούν για να επηρεάσουν την απόφαση των Βρετανικών και Γερμανικών τηλεπικοινωνιακών κολοσσών να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό της Huawei στις υποδομές νέας γενιάς 5G τους, aν και το πιθανότερο είναι παράλληλα να εγκαταστήσουν συστήματα για τον μετριασμό των κινδύνων ασφαλείας. Για να αλλάξουν γνώμη, και να απορρίψουν τον εξοπλισμό της Huawei για τις υποδομές τους, θα χρειαστεί να δουν πραγματικές αποδείξεις από τις Αμερικανικές υπηρεσίες.

Engadget