Σε αντίθετη ρότα με αυτή που κατευθύνονται οι ΗΠΑ, η ΕΕ αναφέρει ότι η κάθε χώρα μπορεί μεμονωμένα να αναλύσει τους πιθανούς κινδύνους, ανάλογα τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιεί, αναφορικά με τα δίκτυα 5G.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι η μόνη χώρα που αντιστέκεται στην πίεση των ΗΠΑ για τη γενική απαγόρευση εξοπλισμού της Huawei. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθόρισε κατευθυντήριες γραμμές που επιτρέπουν στις χώρες εντός ΕΕ να εξετάσουν μεμονωμένα σχετικά με το αν θα περιορίσουν ή θα αποκλείσουν τον εξοπλισμό τους σε συγκεκριμένους προμηθευτές. Μάλιστα, προτρέπει τις ίδιες τις χώρες να αναλύσουν τους πιθανούς κινδύνους, χωρίς να κατονομάζει την κινεζική εταιρία, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν ισχύει κάποια απαγόρευση αλλά παράλληλα να εξασφαλίσουν την ασφάλεια της εσωτερικής αγοράς.

Η Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τις δικές τους κατευθυντήριες γραμμές, αναφορικά με τη χρήση δικτυακού εξοπλισμού, μέχρι και τις 30 Απριλίου και να υποβάλουν τη σχετική έκθεση με τις υλοποιήσεις τους έως και τις 30 Ιουνίου.

Με τις ΗΠΑ επανειλημμένως να ισχυρίζονται ότι η Huawei θα μπορούσε θεωρητικά να χρησιμοποιηθεί από την κινεζική κυβέρνηση για την παρακολούθηση των χρηστών, ίσως αρκετές χώρες εντός ΕΕ να ταχθούν τελικά με την αμερικανική κυβέρνηση. Από την άλλη, ίσως υπάρξουν χώρες που δεν βλέπουν κινδύνους ασφαλείας οπότε και θα δυσαρεστήσουν τους αμερικανούς αξιωματούχους.

Η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή, δήλωσε τα εξής: «Με το 5G μπορούμε να επιτύχουμε πολλά. Η τεχνολογία αυτή υποστηρίζει την εξατομικευμένη ιατρική, τη γεωργία ακριβείας και ενεργειακά δίκτυα που μπορούν να ενσωματώσουν ενέργεια από όλες τις ανανεώσιμες πηγές. Οι επιπτώσεις της θα είναι θετικές, αλλά μόνον αν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των δικτύων μας. Μόνο τότε θα επωφεληθούν όλοι οι πολίτες από τις ψηφιακές αλλαγές.»

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, δήλωσε τα εξής: «Μια πραγματική Ένωση Ασφάλειας προστατεύει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις υποδομές ζωτικής σημασίας της Ευρώπης. Το 5G θα είναι μια ρηξικέλευθη τεχνολογία, αλλά δεν πρέπει να υπονομεύσει την ασφάλεια της εσωτερικής αγοράς μας. Η εργαλειοθήκη αποτελεί σημαντικό βήμα σε μια προσπάθεια που πρέπει να είναι διαρκής στο πλαίσιο του συλλογικού έργου της ΕΕ για την καλύτερη προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας.»

Μέχρι και αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ δεν έχουν παρουσιάσει στοιχεία για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους αναφορικά με την παρακολούθηση. Η εφημερίδα Handelsblatt βέβαια είχε ισχυριστεί ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε αποδεικτικά στοιχεία για την εμπλοκή της Huawei, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις. Η Huawei από την άλλη πλευρά αρνείται κατηγορηματικά ότι συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Κίνας για να παρακολουθεί τους χρήστες.

Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει πως υπάρχουν πιθανότητες, χώρες εντός ΕΕ να χρησιμοποιήσουν εξοπλισμό 5G της Huawei.