Μετά από την απόφαση της Αμερικάνικης κυβέρνησης να συμπεριλάβει το όνομα της Huawei και τις θυγατρικές της στην λεγόμενη «μαύρη λίστα» (Entity List) του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, που απαγορεύει στις Αμερικάνικες εταιρείες να έχουν οποιαδήποτε συναλλαγή με την Κινέζικη εταιρεία, άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για την σχέση της με την Google και το Android.

Ορισμένοι εκπρόσωποι της εταιρείας που μίλησαν σε δημοσιογράφους έκαναν λόγο για ένα λειτουργικό σύστημα που αναπτύσσει εδώ και καιρό η εταιρεία και το οποίο θα χρησιμοποιούσε στην θέση του Android στα νέα της smartphones (τα low-end σε πρώτη φάση). Μετά η κατοχύρωση των ονομάτων HongMeng OS, Arc OS ή και Harmony OS έδωσαν τροφή για να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις οι φήμες. Όμως από ότι φαίνεται τα σχέδια της εταιρείας είναι εντελώς διαφορετικά. Η Catherine Chen, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και Αντιπρόεδρος της Κινέζικης εταιρείες δήλωσε πρόσφατα ότι το συγκεκριμένο OS δεν προορίζεται για την αντικατάσταση του Android, αλλά για επαγγελματική χρήση και το IoT (Internet of Things).

chen1.jpg.7eca8bdf3f4a6087733694ebb6d4d9af.jpg

H Catherine Chen έκανε την σχετική αποκάλυψη σε μία συνάντηση με δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο. Το HongMeng OS, η ονομασία του οποίου κατοχυρώθηκε πρόσφατα, προορίζεται για βιομηχανική χρήση και βρισκόταν υπό ανάπτυξη πριν αρχίσουν να κάνουν την εμφάνιση τους φήμες ότι θα αντικαθιστούσε το Android σε περίπτωση κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Από ότι φαίνεται, το HongMeng OS περιέχει αρκετές λιγότερες γραμμές κώδικα – εκατοντάδες χιλιάδες και όχι δεκάδες εκατομμυρίων όπως στην περίπτωση των σύγχρονων mobile λειτουργικών συστημάτων. Το in-house OS της Huawei επίσης χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά χαμηλό latency σε σύγκριση με το λειτουργικό σύστημα ενός smartphone δήλωσε η Catherine Chen της Huawei.

Μπορεί τα λόγια της Catherine Chen να αποκαλύπτουν την αλήθεια, όμως Κινέζοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της Κινέζικης εταιρείας ξεκίνησαν να μιλούν για το HongMeng OS μόλις η Αμερικάνικη κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει «παράταση» στην Huawei, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται η Κινέζικη εταιρεία να βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης του δικού της mobile λειτουργικού συστήματος.

chen2.jpg.bafca920ffc855944def84634fc6ef6b.jpg

GSMArena

  • Confused 1