Αν και η Huawei κάνει προσπάθειες για να βελτιώσει την εικόνα που έχει σχηματίσει το κοινό για τις δραστηριότητες της –τουλάχιστον των Αμερικανών πελατών της – νέες αναφορές που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας δυσχεραίνουν το έργο της.

Οι Washington Post και 38 North δημοσίευσαν από κοινού ένα άρθρο στο οποίο ισχυρίζονται ότι η Huawei βοήθησε στην κατασκευή και υλοποίηση του ιδιαίτερα περιοριστικού δικτύου κινητής τηλεφωνίας της Βόρειας Κορέας που τέθηκε σε λειτουργία το 2008. Σύμφωνα με έγγραφα, η Huawei ξεκίνησε να συνεργάζεται με την κρατική Panda International Information Technology (ανήκει στο Κινέζικο κράτος) σε διάφορα έργα στη Βόρεια Κορέα, λίγο μετά την επίσκεψη του τότε Δικτάτορα Kim Jong Il στα κεντρικά της Huawei το 2006. Η συνεργασία αυτή κράτησε για τουλάχιστον οκτώ χρόνια. Η Huawei παρείχε τον εξοπλισμό κινητής τηλεφωνίας, διαχείρισης δικτύου καθώς και την τεχνολογία κρυπτογράφησης ενώ η Panda International Information Technology παρείχε το λογισμικό και ανέλαβε να μεταφέρει τον εξοπλισμό της Huawei.

Είναι γνωστό, ότι το Koryolink έδινε την δυνατότητα στην Βόρεια Κορέα να κατασκοπεύει τους χρήστες, αν και νέα στοιχεία υποδεικνύουν ότι το σύστημα τελικά ήταν περισσότερο περίπλοκο από όσο πιστεύαμε προηγουμένως. Αν και είναι γνωστό ότι το δίκτυο ήταν ιδιαίτερα περιοριστικό για τους πολίτες της Β. Κορέας (που δεν μπορούσαν να κάνουν διεθνείς κλήσεις ή να πλοηγηθούν στο Internet) αλλά λιγότερο περιοριστικό για τους επισκέπτες της χώρας (που ήταν αποκλεισμένοι από το να κάνουν τοπικές κλήσεις ή από το κρατικό ενδοδίκτυο (intranet), τα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης χρησιμοποιούσαν ανεπτυγμένη από το κράτος κρυπτογράφηση για να εξασφαλιστεί ότι οι συνομιλίες τους δεν θα παρακολουθούνταν. Όλοι οι άλλοι, εντωμεταξύ, υπόκειντο σε ενδεχόμενες υποκλοπές μέσω του υποστηριζόμενου από την Huawei εξοπλισμού παρακολούθησης (π.χ μέσω interception gateways) που επέτρεπε στις αρχές επιβολής του νόμου να παρακολουθούν κλήσεις, μηνύματα κειμένου, δεδομένα ή ακόμα και μηνύματα φαξ. Το σύστημα επιτήρησης αρχικά είχε προγραμματιστεί να καλύπτει έως και 2500 στόχους, αλλά μπορούσε να επεκταθεί έως και σε 5000 στόχους. Δεν είναι σαφές πόσο μεγάλο είναι το σύστημα τώρα, αλλά από τότε μέχρι σήμερα, η Βόρεια Κορέα φαίνεται πως έχει ενισχύσει τον έλεγχο, αποκλείοντας μη εγκεκριμένες εφαρμογές στα κινητά ή λαμβάνοντας τυχαία στιγμιότυπα οθόνης από τα κινητά για να καταγράφει την δραστηριότητα των χρηστών.

Η Huawei δήλωσε στην Washington Post ότι «δεν έχει επιχειρηματική παρουσία» στην Βόρειο Κορέα, αν και όπως είναι εύκολα αντιληπτό δόθηκε έμφαση στον ενεστώτα. Η πηγή της Washington Post δεν επιβεβαίωσε ότι η Huawei δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά στην χώρα και δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε και αρνήθηκε την νομιμότητα των εγγράφων που περιγράφουν την σύνδεση της Κινέζικης εταιρείας με την Βόρεια Κορέα. Η Huawei άλλωστε δεν βοηθάει πια στην διατήρηση και διαχείριση του δικτύου Koryolink, το οποίο έχει «υποσκελιστεί» από το πολύ μεγαλύτερο δίκτυο του κρατικού παρόχου Kang Song NET που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την ZTE και τέθηκε σε λειτουργία το 2013.

Το θέμα δεν είναι απλώς ότι η Huawei υποστήριξε μία καταπιεστική δικτατορία, αλλά ότι ενδέχεται να παραβίασε νόμους, κυρώσεις και απαγορεύσεις όταν το έκανε. Ειδικοί πιστεύουν ότι η τεχνολογία 3G που χρησιμοποίησε η Huawei στο Koryolink χρησιμοποιούσε και Αμερικάνικη τεχνολογία. Δεδομένου ότι απαγορεύτηκε στην Panda International Information Technology να λαμβάνει Αμερικανικής προέλευσης εξοπλισμό το 2014, η Huawei ενδέχεται να παραβίασε τις Αμερικανικές απαγορεύσεις αν κάποιο τμήμα του εξοπλισμού της είχε έστω και κατά 10% Αμερικάνικο περιεχόμενο. Η Κινέζικη εταιρεία, ήταν από ότι φαίνεται αποφασισμένη να διατηρήσει μυστικές τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στη Βόρειο Κορέα, δίνοντας το κωδικό όνομα «A9» στην χώρα για να μην υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία (το Ιράν και η Συρία, που η Huawei πλησίασε παρά τους Αμερικανικούς περιορισμούς, είχαν επίσης παρόμοια κωδικοποιημένες ονομασίες).

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει επίσημα την έκθεση των Washington Post και 38 North, ωστόσο, ένας υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σε δημοσιογράφο της Washington Post ότι τα έγγραφα ουσιαστικά έδιναν βάση σε μία "γενικότερη ανησυχία" που υπήρχε ότι δεν μπορούσαν να εμπιστευτούν την Huawei λόγω της προφανούς επιθυμίας της να παραβιάζει τις κυρώσεις και την νομοθεσία. Η εταιρεία ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με την Αμερικάνικη δικαιοσύνη κατηγορούμενη για κλοπή εμπορικών μυστικών και παραβίαση κυρώσεων. Δεν είναι σαφές αν οι πρόσφατες αποκαλύψεις μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, αλλά σίγουρα δεν βοηθούν την Huawei και τους ισχυρισμούς της ότι είναι αθώα. Αν μη τι άλλο, μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειες ορισμένων Αμερικανών πολιτικών να διατηρηθούν οι κυρώσεις και οι απαγορεύσεις ανεξάρτητα από τις επιθυμίες του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Engadget