Ο αντιπρόεδρος Victor Zheng λέει ότι η αρχική απαγόρευση προωθήθηκε από τις ΗΠΑ.

Ο Victor Zheng, ο αντιπρόεδρος της Huawei, προτρέπει τους πολιτικούς του Ηνωμένου Βασιλείου να επιτρέψουν στην εταιρία του να πάρει μέρος στην κυκλοφορία του 5G και να αναιρέσει την απαγόρευση. Ο Zheng πιστεύει ότι η απόφαση απαγόρευσης της Huawei υποκινήθηκε από τις αντιλήψεις των ΗΠΑ για την Huawei και όχι από εκείνες του Ηνωμένου Βασιλείου. Αντιλήψεις οι οποίες δεν είχαν να κάνουν με την ασφάλεια αλλά με τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Τον Ιούλιο, το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσε ουσιαστικά τη χρήση Huawei συσκευών από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, καθιστώντας παράλληλα τις αγορές τέτοιων συσκευών παράνομες από τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Ωστόσο, το Εθνικό Κέντρο Ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι δεν βρήκε συγκεκριμένα στοιχεία κακόβουλου κώδικα ή «ανοιχτές πόρτες» (backdoors), αν και η στάση του απέναντι στην κινεζική εταιρία ήταν πάντα εχθρική. Τον Οκτώβριο, η Επιτροπή Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου προέτρεψε την άμεση απαγόρευση όλων των υποδομών της Huawei έως το 2025, παρά την έλλειψη στοιχείων που είχαν ταυτίσει την κινεζική εταιρία με κατασκοπικές τακτικές.

Η Huawei βλέποντας τον τρόπο που εξελίσσεται η υπόθεση του TikTok, ίσως να θέλει να ξεκινήσει και αυτή κουβέντες με νέα βάση. Το TikTok βρίσκεται και αυτό απέναντι σε μια απαγόρευση για την αγορά των ΗΠΑ, αλλά καθώς η προθεσμία της 12ης Νοεμβρίου εξέπνευσε, αξιωματούχοι του Υπουργείου Εμπορίου έμειναν σιωπηλοί χωρίς να δίνουν ουσιαστικά απάντηση αλλά ταυτόχρονα παρέτειναν την προθεσμία έως το τέλος του μήνα. Ίσως, καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο έπειτα τις εκλογές, οι ανοιχτές υποθέσεις των TikTok και Huawei να αντιμετωπιστούν από κάποιον άλλο.

Ο Zheng πρόσθεσε ότι η απομάκρυνση της Huawei θα παρεμποδίσει την ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια στιγμή που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τις κρίσεις του COVID-19 και του Brexit. Όπως λέει ο ίδιος, η απαγόρευση θα διευρύνει το ψηφιακό χάσμα Βορρά-Νότου και ελπίζει ότι η κυβέρνηση θα κοιτάξει να βρεθεί μία καλύτερη λύση ώστε να συνεχιστεί η συνεργασία.

  • Like 1
  • Haha 2