Από ότι φαίνεται, οι Αμερικανικοί «περιορισμοί» και οι προειδοποιήσεις προς τα Ευρωπαϊκά κράτη να μην χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό 5G της Huawei δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει και ιδιαίτερα την Κινέζικη εταιρεία, τουλάχιστον το «consumer» κομμάτι των επιχειρήσεων της, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της ανακοίνωσε έσοδα άνω των $100 δισεκατομμυρίων.

Η Huawei Technologies δημοσίευσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για την περασμένη χρονιά, αποκαλύπτοντας μία ιδιαίτερα εντυπωσιακή αύξηση εσόδων που έφτασε το 19,5% σε σύγκριση με το 2017. Τα έσοδα από τις πωλήσεις smartphone αυξήθηκαν κατά 25,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος επίσης. Η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα από πωλήσεις που άγγιξαν συνολικά τα ¥721,2 δισεκατομμύρια (CNY) ή τα $107,13 δισεκατομμύρια. Είναι η πρώτη φορά που τα έσοδα της Huawei ξεπερνούν τα $100 δισεκατομμύρια.

Η Κινέζικη εταιρεία επίσης ανακοίνωσε μεγάλη αύξηση στα καθαρά κέρδη της, που έφτασε το 28% σε σχέση με το 2017, δηλαδή περίπου $8,8 δισεκατομμύρια (το 2017 τα καθαρά κέρδη της σε σχέση με το 2016 σημείωσαν αύξηση μόνο κατά 0,4%). Από ότι φαίνεται, το 2018, παρά τα προβλήματα με την Αμερικανική κυβέρνηση και παρά τα προβλήματα με ορισμένα από τα προϊόντα της (π.χ με κάποιο ποσοστό των οθονών του Mate 20 Pro) ήταν μία εξαιρετική χρονιά για την Huawei.   

Η Κίνα είναι βεβαίως αυτή που οδήγησε την Huawei στο παραπάνω ορόσημο, με το 51,6% των εσόδων να έρχονται από την τοπική αγορά. Παρόλα αυτά, η εταιρεία βλέπει τα έσοδα της να αυξάνονται παντού, και στην περιοχή ΕΜΑΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), όσο και στην περιοχή Ασία-Ειρηνικός αλλά και στην Αμερικανική ήπειρο.

huawei333.jpg.d4d7c88fc825d42d3a247521da622c7a.jpg

Από το 2016, η Huawei δεν έκρυψε τις φιλοδοξίες της, και πρόσφατα έβαλε στόχο να γίνει ο νούμερο ένα (#1) κατασκευαστής smartphones μέχρι το 2021. Από τον Ιούλιο του 2018, η Huawei βρίσκεται στην 2η θέση, τόσο σε αποστολές όσο και σε μερίδιο αγοράς πίσω από την Samsung, και μπροστά από την Apple. Με τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης ωστόσο, και τόσο καλό προϊοντικό χαρτοφυλάκιο, δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι η Κινέζικη εταιρεία μπορεί να πετύχει τον στόχο της.

Αξίζει να αναφέρουμε πάντως, ότι δεν είναι «όλα τα πρόσημα» θετικά στα οικονομικά αποτελέσματα της Huawei. Η επιχείρηση της εταιρείας στις υποδομές κινητής τηλεφωνίας (carrier business) σημείωσε πτώση 1,3% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κάτι που αναμφισβήτητα δείχνει ότι η εταιρεία έχει δεχτεί, έστω και μικρό, πλήγμα από την πίεση των ΗΠΑ στις υπόλοιπες χώρες να μην χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό 5G της Huawei, εξαιτίας ανησυχιών ότι η Κινέζικη εταιρεία θα μπορούσε να δώσει πρόσβαση στην Κινέζικη κυβέρνηση σε ευαίσθητα δεδομένα.  

GSMArena

  • Like 1