Υπάρχει ενδεχόμενο οι χρήστες Huawei να μη λάβουν ξανά ενημερώσεις στο λειτουργικό τους σύστημα.

Έπειτα από περίπου ένα χρόνο, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ σταμάτησε να παρέχει προσωρινές άδειες στη Huawei ώστε αυτή να συνεχίσει την υποστήριξη των πελατών της. Η Washington Post επιβεβαίωσε ότι οι άδειες έληξαν στις 13 Αυγούστου χωρίς να προκληθεί μεγάλος ντόρος καθιστώντας παράνομο για τη Google και άλλους προγραμματιστές λογισμικού να στέλνουν ενημερώσεις στη Huawei. Χρήστες οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους το P30 Pro ή άλλο τηλέφωνο της Huawei με όλες τις υπηρεσίες της Google, πιθανότατα δεν θα λάβουν την ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος Android 11 ή άλλες ενημερώσεις στο μέλλον.

Εκπρόσωπος της Google δήλωσε στην Post ότι η προσωρινή άδεια ήταν το κλειδί για την παράδοση ενημερώσεων Android με επίσημα μέσα. Τα τηλέφωνα χωρίς υπηρεσίες Google, όπως το P40 Pro και πολλά άλλα που πωλούνται εντός της Κίνας, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ενημερώσεις καθώς η Huawei μπορεί να χρησιμοποιήσει την έκδοση ανοιχτού κώδικα Android και παράλληλα να παρέχει η ίδια τις ενημερώσεις.

Οι άδειες προορίζονταν αρχικά να βοηθήσουν τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών στην προσπάθειά τους να καταργήσουν τον κινεζικό εξοπλισμό δικτύωσης λόγω φόβων παρακολούθησης. Θεωρητικά η μετάβαση σε άλλον εξοπλισμό θα γίνονταν σταδιακά. Ωστόσο, οι ίδιες άδειες έδωσαν δυνατότητα στη Huawei να διατηρεί τις συσκευές των χρηστών ασφαλείς και ενημερωμένες. Πλέον, δεν θα υπάρχει εύκολος τρόπος για να ενημερώνονται τα τηλέφωνα. Και ίσως να μην υπάρξει άλλη επιλογή από το να αντικαταστήσει εξ’ ολοκλήρου κάποιος το τηλέφωνό του, σε περίπτωση που ανησυχεί για τις ενημερώσεις λογισμικού.

Η λήξη της άδειας έρχεται σε μία σκοτεινή στιγμή για τη Huawei. Οι αυστηρότεροι εμπορικοί περιορισμοί στις ΗΠΑ αφήσαν τη Huawei χωρίς δυνατότητα παραγωγής chips Kirin από τον περασμένο Σεπτέμβριο, τουλάχιστον μέχρι να βρεθούν εναλλακτικοί προμηθευτές. Δεν θα έχει μόνο πρόβλημα στην υποστήριξη των υπάρχοντών τηλεφώνων της, αλλά θα έχει περιορισμένη ικανότητα παραγωγής και νέων high-end μοντέλων. Αν και η εταιρία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, το μέλλον της, τουλάχιστον για την ώρα, δείχνει θολό.