Τεχνολογία που αναπτύσσει η IBM μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στους κβαντικούς υπολογιστές, οι οποίοι πρόκειται να είναι πιο γρήγοροι από οποιονδήποτε υπερυπολογιστή κυκλοφορεί σήμερα στη Γη. Οι κβαντικοί υπολογιστές χρησιμοποιούν το κβαντικό bit (qubit) ως μονάδα πληροφορίας, το οποίο μπορεί να πάρει τις τιμές 0 και 1 ταυτόχρονα, σε αντίθεση με τους σημερινούς υπολογιστές όπου το bit μπορεί να αναπαρασταθεί με μόνο μία από τις δύο τιμές σε κάθε χρονική στιγμή.

 

Οι επιστήμονες της IBM υποστηρίζουν ότι έχουνε βρει ένα νέο τρόπο να επεκτείνουν το χρόνο τον οποίο τα qubits διατηρούν την κβαντική τους κατάσταση, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τα λάθη στους υπολογισμούς. “Στο παρελθόν πιστεύαμε ότι ήταν θέμα 50 χρόνων η κατασκευή ολοκληρωμένων κβαντικών συστημάτων. Σήμερα πιστεύω ότι απέχουμε 15 χρόνια ή και λιγότερο από κάτι τέτοιο” αναφέρει στην New York Times ο Watson, υπεύθυνος στο τμήμα Φυσικής της IBM.

 

Ο χρόνος στον οποίο οι επιστήμονες της IBM κατάφεραν τα qubit να κρατήσουν την κατάστασή τους είναι τα 100μs, αρκετά μικρός αν το σκεφτεί κανείς αλλά είναι ο διπλάσιος ή ακόμη και τετραπλάσιος χρόνος από τις προηγούμενες καταγραφές. Η εταιρεία αναφέρει ότι βρίσκεται πολύ κοντά στις ελάχιστες απαιτήσεις που χρειάζονται για την κατασκευή ενός κβαντικού συστήματος, όπως αυτές ορίζονται από την επιστημονική κοινότητα, ενώ το επόμενο βήμα είναι η κατασκευή κβαντικών συστημάτων βασιζόμενα στην υπάρχουσα τεχνολογία.

 

article-2108160-11F83905000005DC-654_468x272.jpg

 

Με τη βοήθεια κβαντικών συστημάτων θα μπορούσαν να λυθούν μαθηματικά προβλήματα που μέχρι σήμερα παραμένουν άλυτα, αρκεί να φανταστεί κανείς ότι μια ακολουθία 250 qubit μπορεί να περιέχει περισσότερα bit πληροφορίας από τα άτομα ολόκληρου του σύμπταντος.

 

Link.png Site: dailymail.co.uk