Επιστήμονες της IBM κατάφεραν να βρούνε ένα τρόπο έτσι ώστε να χωρέσουν 1bit πληροφορίας σε μία επιφάνεια 12 ατόμων, δημιουργώντας το πιο μικρό μαγνητικό αποθηκευτικό μέσο του κόσμου. Για να φανταστεί κανείς το μέγεθος του επιτεύγματος, αρκεί να αναφερθεί ότι οι σημερινές αποθηκευτικές συσκευές χωρητικότητας 1TB θα μπορούν να αποθηκεύουν δεδομένα μέχρι και 100TB με 150TB.

 

Η ανακάλυψη αυτή όχι μόνο αλλάζει τα δεδομένα στους σκληρούς δίσκους και τις μαγνητικές συσκευές μνήμης για αρκετές δεκαετίες, αλλά ανοίγει νέους δρόμους έρευνας στις κατηγορίες αυτές. Μέχρι και σήμερα οι φυσικοί δεν γνώριζαν πόσο μικρότερα και αξιόπιστα μπορούν να γίνουν τα μαγνητικά αποθηκευτικά μέσα μέχρι να έρθει χρησιμοποιηθεί η κβαντομηχανική. Για παράδειγμα η χρήση 8 ατόμων θα προκαλούσε μεγάλη αστάθεια σε ένα σύστημα καθιστώντας το μη ικανό να λειτουργήσει ως αποθηκευτικός χώρος. Ακόμη ένα πρόβλημα που υπήρχε για την αποθήκευση bit σε τόσο μικρά μεγέθη είναι το πώς θα μπορέσουν τα bit αυτά να λειτουργήσουν απροβλημάτιστα, χωρίς να παρεμβαίνει το ένα στο άλλο λόγω της μικρής απόστασης μεταξύ τους.

 

Η λύση που πρότειναν οι ερευνητές έχει σιδηρομαγνητική δομή, κάτι που σημαίνει ότι τα άτομα περιστρέφονται σε αντίθετες κατευθύνσεις χωρίς να “εμποδίζονται” μεταξύ τους. Το υλικό αυτό επίσης δεν επιτρέπει μεγάλες περιστροφές των ατόμων, καθιστώντας το σύστημα ελεγχόμενο.

 

 

Οι αποθηκευτικές συσκευές των 12 ατόμων θα είναι πολύ πιο μικρές σε σύγκριση με τα σημερινά αποθηκευτικά μέσα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι σήμερα η πληροφορία του ενός bit αποθηκεύεται σε 800.000 άτομα. Βέβαια, η τεχνολογία αυτή θα αργήσει να κυκλοφορήσει εκτός των εργαστηρίων καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμη κάποιος τρόπος για την μαζική κατασκευή ενός τέτοιου συστήματος.

 

Link.png Site: wired.com