Η ιστορία της επιχείρησης κατασκευής ημιαγωγών έχει να επιδείξει μεγάλες επιτυχίες που μεταμόρφωσαν το τεχνολογικό τοπίο και τη ζωή μας, όσο και μεγάλες αποτυχίες.

Η κατασκευή ημιαγωγών επέτρεψε την υλοποίηση συσκευών που άλλαξαν τη ζωή μας και τη κοινωνία, επιδεικνύοντας εντυπωσιακή εξέλιξη με σταθερό ρυθμό για περισσότερα από 40 χρόνια, κάνοντας τον Νόμο του Moore πραγματικότητα. Από την άλλη, κατά τη διάρκεια αυτής της εξέλιξης στη σχεδίαση και στην κατασκευή ημιαγωγών, γίναμε μάρτυρες ενός ολοένα και περισσότερο μεταβαλλόμενου τεχνολογικού τοπίου σε επίπεδο εταιρειών. Οι παίκτες ολοένα μειώνονται, όσο πλησιάζουμε προς τα φυσικά όρια, όσο αυξάνεται η πολυπλοκότητα της κατασκευής και τα κόστη έρευνας και ανάπτυξης. Οι εταιρείες που πρωτοστάτησαν στην ανάπτυξη και στη κατασκευή ημιαγωγών και που διασώζονται έως σήμερα είναι ελάχιστες και η IBM δεν ανήκει πια σε αυτό τον κύκλο.

 

Η Μεγάλη Μπλε, ανακοίνωσε μία αξιοσημείωτη αλλά όχι απροσδόκητη συμφωνία: μεταβίβασε το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης ημιαγωγών της στην GlobalFoundries. Η συμφωνία είναι ενδεικτική του πόσο βάναυσο είναι να επιχειρείς στο τομέα της κατασκευής ημιαγωγών σήμερα: Η IBM δεν πούλησε το τμήμα κατασκευής ημιαγωγών στην GlobalFoundries. Ούτε καν το χάρισε. Η IBM πλήρωσε τη GlobalFoundries για να ξεφορτωθεί το ζημιογόνο για την εταιρεία τα τελευταία χρόνια τμήμα ημιαγωγών! Η IBM έδωσε στην GlobalFoundries περισσότερα από 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και κεφάλαιο κίνησης για να τη δελεάσει να αναλάβει την επιχείρηση.

 

Όσο παράξενη και αν μοιάζει η παραπάνω κίνηση, άλλο τόσο λογική είναι. Το τμήμα ημιαγωγών της IBM ήταν εδώ και πολύ καιρό ζημιογόνο, αφού ο όγκος παραγωγής Power chips δεν ήταν αρκετός για να διατηρήσει και να συντηρήσει τη δική της επιχείρηση κατασκευής ημιαγωγών, και παρά τον αγώνα της να προσελκύσει νέους πελάτες για να κρατήσει όλες τις γραμμές παραγωγής ενεργές. Εδώ και καιρό, ανταγωνιστές –και συνεργάτες σε ορισμένες περιπτώσεις- όπως οι Samsung και TSMC έχουν πάρει σημαντικό προβάδισμα εξελίσσοντας τις κατασκευαστικές μεθόδους τους και βελτιστοποιώντας τη παραγωγή τους, εξασφαλίζοντας τεράστια και επικερδή συμβόλαια που έρχονται μόνο όταν είσαι ηγέτης στον χώρο.

 

Αν και σε καλύτερη κατάσταση από την IBM, η GlobalFoundries έχει τα δικά της προβλήματα με τη τεχνολογία της, την εξέλιξη της λιθογραφίας και τη παραγωγή μεγάλου όγκου chips, αλλά με την ενοποίηση της με το τμήμα της IBM ιδανικά θα αναδυθεί ένας μεγαλύτερος και ισχυρότερος κατασκευαστής.

 

Στη συμφωνία περιλαμβάνεται η μετακίνηση όλων των εργοστασίων και των περιουσιακών στοιχείων της IBM που αφορούν στο τμήμα κατασκευής ημιαγωγών στη GlobalFoundries (συμπεριλαμβανομένων και των ευρεσιτεχνιών/ πατεντών) εκτός από το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) της IBM. Η GlobalFoundries θα αποκτήσει τα εργοστάσια που διατηρεί η IBM στο Fishkill και Essex Junction, τους μηχανικούς της IBM και άλλους τεχνικούς εμπειρογνώμονες –εκτός από εκείνους που εργάζονται στο τμήμα R&D- καθώς και τα συμβόλαια κατασκευής.

 

Δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί η εμπειρία και η γνώση της IBM, στη κατασκευή ημιαγωγών –αν και δεν μιλάμε για τεχνολογία αιχμής πια- αφού θα βοηθήσει κατά πάσα πιθανότητα τη GlobalFoundries να μειώσει το χάσμα με τον ανταγωνισμό. Επίσης, η GlobalFoundries θα κατασκευάζει τα chips της IBM, στα 22nm, 14nm και 10nm για την επόμενη δεκαετία.

 

Πριν λίγο καιρό, είχε δημιουργηθεί μία συμμαχία μεταξύ των IBM, GlobalFoundries και Samsung με την ονομασία “Common Platform”. Με τις νέες εξελίξεις ωστόσο, η συμμαχία της Κοινής Πλατφόρμας τίθεται υπό αμφισβήτηση, ειδικά μετά την αποχώρηση της IBM –αφού δεν μπορεί να συμμετάσχει με άλλο τρόπο πέρα από το R&D- και τη συμφωνία της GlobalFoundries να χρησιμοποιήσει τη τεχνολογία 14nm FinFET της Samsung (αδειοδοτήθηκε πρόσφατα), αντί της IBM ή κάποιας δικής της. Η Samsung με το νέο καθεστώς είναι ο ηγέτης σε μία ομάδα δύο μελών. Ο τρόπος που θα βρουν οι GlobalFoundries και Samsung για να συνεχίσουν τη συμμαχία Κοινής Πλατφόρμας παραμένει για την ώρα μυστήριο, και μένει να δούμε τις κινήσεις τους στο μέλλον.

 

Link.png Site: Anandtech

Link.png Site: Bloomberg