Η IBM αποκάλυψε ότι έχει δημιουργήσει ένα νέο σχεδιασμό μπαταρίας που χρησιμοποιεί υλικά τα οποία εξάγονται από το θαλασσινό νερό, αντί να χρησιμοποιεί κοβάλτιο, ένα ορυκτό μετάλλευμα το οποίο βρίσκεται σε υψηλή ζήτηση από την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Η αμερικανική εταιρία συνεργάστηκε με ένα ερευνητικό τμήμα της Mercedes Benz, την Central Glass η οποία προμηθεύει τον ηλεκτρολύτη της μπαταρίας αλλά και την Sidus, η οποία θα βοηθήσει στην εμπορική ανάπτυξη του νέου σχεδίου.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της IBM, Jeff Welser, η πρώτη μπαταρία που θα κατασκευαστεί με το νέο σχεδιασμό, θα χρειαστεί περίπου ένα χρόνο έως ότου γίνει διαθέσιμη στη λειτουργική της μορφή.

Σε ανακοίνωση στο επίσημο blog της IBM, ο Young-hye Na, ο διευθυντής των υλικών καινοτομιών για τις μπαταρίες της νέας γενιάς, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η εταιρία διερευνά τη χρήση μη παραδοσιακών υλικών για τις νέες μπαταρίες, λέγοντας:

«Πολλά υλικά μπαταριών συμπεριλαμβανομένων των βαρέων μετάλλων όπως το νικέλιο και το κοβάλτιο, ενέχουν μεγάλους περιβαλλοντικούς και ανθρωπιστικούς κινδύνους. Ειδικά το κοβάλτιο το οποίο είναι σε μεγάλο βαθμό διαθέσιμο στην κεντρική Αφρική, περιοχή η οποία μαστίζεται από παράνομες πρακτικές εξόρυξης. Χρησιμοποιώντας τρία νέα και διαφορετικά υλικά, τα οποία δεν έχουν καταγραφεί ποτέ ότι μπορούν να συνδυαστούν για τη δημιουργία μίας μπαταρίας, η ομάδα της IBM Research έχει ανακαλύψει μία νέα χημεία για το σχεδιασμό μπαταρίας η οποία δεν χρησιμοποιεί βαρέα μετάλλα ή άλλες ουσίες που ενέχουν κινδύνους».

Οι κατασκευαστές μπαταριών για την ώρα προσπαθούν να μειώσουν την ποσότητα του κοβαλτίου που χρησιμοποιούν οι μπαταρίες ιόντων λιθίου καθώς η ανάπτυξη της βιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων αναμένεται να οδηγήσει σε έλλειψη των ορυκτών μεταλλευμάτων τα οποία βρίσκονται κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Εκτός του ότι η νέου τύπου μπαταρία είναι καλύτερη για το περιβάλλον, η IBM αναφέρει πως η τεχνολογία αυτή είναι σε θέσει να ξεπεράσει τις μπαταρίες ιόντων λιθίου όσο αφορά το κόστος, το χρόνο φόρτισης αλλά και την ενεργειακή τους απόδοση.

TechRadar

  • Like 13