Αν και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ ημιαγωγών στον κόσμο, η παρουσία της Intel στα smartphones ήταν σχεδόν μηδαμινή με εταιρείες όπως η Qualcomm και η Samsung να κυριαρχούν.

 

Όλα αυτά όμως αποτελούν παρελθόν αφού πριν λίγη ώρα, η Intel κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης της στα πλαίσια της έκθεσης CES 2012, ανακοίνωσε την είσοδο της στα smartphones φέρνοντας την αρχιτεκτονική x86 σε μια από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες mobile συσκευών.

 

Η Intel έχει δημιουργήσει ένα smartphone αναφοράς το οποίο όπως ανακοινώθηκε είναι στη διάθεση όλων των κατασκευαστών για την κατασκευή των δικών τους μοντέλων και κυκλοφορία τους στην αγορά σε σχετικά γρήγορο χρονικό διάστημα.

 

Από πλευράς λογισμικού, η Intel στηρίζει το Android ενώ θα είναι σε θέση να τρέξει όλες τις εφαρμογές του Android Market μέσω ενός compiler που δημιούργησε η ίδια η εταιρεία.

 

Tο smartphone αναφοράς στηρίζεται στον επεξεργαστή Atom Z2460 στο 1.6 GHz, θύρα HDMI, υποστηρίζει την τεχνολογία Hyper-Thread ενώ ο Intel Graphics Media Accelerator αναλαμβάνει τις πιο απαιτητικές διεργασίες όπως τα 3D γραφικά αλλά και την αναπαραγωγή 1080p Full HD Video.

 

cesliveblog0362.jpg

 

Στο θέμα της αυτονομίας αλλά και των επιδόσεων η Intel υποστηρίζει ότι βρίσκεται μπροστά από τα περισσότερα smartphones που κυκλοφορούν στην αγορά με καλύτερες επιδόσεις στο browsing και τη φόρτωση javascript. Μερικοί χρόνοι αυτονομίας που αναφέρθηκαν είναι 8 ώρες 3G, 14 ημέρες αναμονής, 6 ώρες αναπαραγωγής 1080p video και 45 ώρες αναπαραγωγής μουσικής.

 

To πρώτο smartphone που θα κυκλοφορήσει στην αγορά βασισμένο στην τεχνολογία της Intel είναι το K800 της Lenovo, το οποίο με βάση τα πρώτα τεχνικά χαρακτηριστικά που δημοσιοποιήθηκαν, θα περιλαμβάνει οθόνη 4.5' ιντσών με HD ανάλυση και θα στηρίζεται στην πλατφόρμα Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Θα κυκλοφορήσει αρχικά στην Κίνα το δεύτερο τετράμηνο του 2012 ενώ ανακοινώθηκε πολυετής συμφωνία με τη Motorola για την κυκλοφορία smartphone βασισμένων στην τεχνολογία της Intel με τις πρώτες συσκευές να αναμένονται το καλοκαίρι.

 

Link.png Site: Intel Smartphones

Link.png Site: Atom Z2460 Τεχνικά Χαρακτηριστικά