Προς το περιεχόμενο

Η εποχή της Intel στα smartphones ξεκινάει με το Lenovo K800


Hal9000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αν και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ ημιαγωγών στον κόσμο, η παρουσία της Intel στα smartphones ήταν σχεδόν μηδαμινή με εταιρείες όπως η Qualcomm και η Samsung να κυριαρχούν.

 

Όλα αυτά όμως αποτελούν παρελθόν αφού πριν λίγη ώρα, η Intel κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης της στα πλαίσια της έκθεσης CES 2012, ανακοίνωσε την είσοδο της στα smartphones φέρνοντας την αρχιτεκτονική x86 σε μια από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες mobile συσκευών.

 

Η Intel έχει δημιουργήσει ένα smartphone αναφοράς το οποίο όπως ανακοινώθηκε είναι στη διάθεση όλων των κατασκευαστών για την κατασκευή των δικών τους μοντέλων και κυκλοφορία τους στην αγορά σε σχετικά γρήγορο χρονικό διάστημα.

 

Από πλευράς λογισμικού, η Intel στηρίζει το Android ενώ θα είναι σε θέση να τρέξει όλες τις εφαρμογές του Android Market μέσω ενός compiler που δημιούργησε η ίδια η εταιρεία.

 

Tο smartphone αναφοράς στηρίζεται στον επεξεργαστή Atom Z2460 στο 1.6 GHz, θύρα HDMI, υποστηρίζει την τεχνολογία Hyper-Thread ενώ ο Intel Graphics Media Accelerator αναλαμβάνει τις πιο απαιτητικές διεργασίες όπως τα 3D γραφικά αλλά και την αναπαραγωγή 1080p Full HD Video.

 

cesliveblog0362.jpg

 

Στο θέμα της αυτονομίας αλλά και των επιδόσεων η Intel υποστηρίζει ότι βρίσκεται μπροστά από τα περισσότερα smartphones που κυκλοφορούν στην αγορά με καλύτερες επιδόσεις στο browsing και τη φόρτωση javascript. Μερικοί χρόνοι αυτονομίας που αναφέρθηκαν είναι 8 ώρες 3G, 14 ημέρες αναμονής, 6 ώρες αναπαραγωγής 1080p video και 45 ώρες αναπαραγωγής μουσικής.

 

To πρώτο smartphone που θα κυκλοφορήσει στην αγορά βασισμένο στην τεχνολογία της Intel είναι το K800 της Lenovo, το οποίο με βάση τα πρώτα τεχνικά χαρακτηριστικά που δημοσιοποιήθηκαν, θα περιλαμβάνει οθόνη 4.5' ιντσών με HD ανάλυση και θα στηρίζεται στην πλατφόρμα Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Θα κυκλοφορήσει αρχικά στην Κίνα το δεύτερο τετράμηνο του 2012 ενώ ανακοινώθηκε πολυετής συμφωνία με τη Motorola για την κυκλοφορία smartphone βασισμένων στην τεχνολογία της Intel με τις πρώτες συσκευές να αναμένονται το καλοκαίρι.

 

Link.png Site: Intel Smartphones

Link.png Site: Atom Z2460 Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 38
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Παρόμοια συμφωνία έκλεισε και με τη Motorola όπου και εκεί αναμένουμε να δούμε Intel επεξεργαστές από το δεύτερο μισό του χρόνου. Είμαι πολύ περίεργος να δω συγκρίσεις με επεξεργαστές της arm και φυσικά, ο ανταγωνισμός είναι ωφέλιμος.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πιστευω θα εχει μια πολυ καλη πορεια!

Σκευτητε οτι ξεκινα με android,ενω υπαρχουν ηδη (προς το παρων,σε beta μορφη) τα win8 στη πλατφορμα της και την περιμενου,με εκατομυρια εφαρμογες χωρις την αναγκη μεταφραστων και αλλων βοηθητικων προγραμματων!

Αν ριξει και τους ivy bridge στα tablet(σιγουρακι) σε συνδιασμο με win8,θα εχει σιγουρα ενα τεραστιο μεριδιο στο χωρο! :-)

 

Το αλλο ευχαριστο νεο,ειναι οτι ανηγει ο δρομος στα android για την χ86 και συντομα θα τρεχουν στα λαπτοπ κ τα ντεσκτοπ μας! B)

Αυτο ειναι ευχαριστο,γιατι βλεπουμε οτι τελικα η πλατφορμα της ιντελ δε πεθενει,απλα ανοιγει καινουρια σελιδα!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Υπάρχει σχετικό άρθρο και benchmark στο AnandTech: http://www.anandtech.com/show/5365/intels-medfield-atom-z2460-arrive-for-smartphones/1

 

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά αν και θα πρέπει να συγκριθούν με νεώτερα soc όπως τον kal-el της nvidia, αυτό πάντως που έχει ενδιαφέρον είναι αυτό που αναφέρει παραπάνω ο Έκτορας και δεν είναι άλλο από το binary translation του εκτελέσιμου κώδικα arm σε x86.

 

H Intel υποχρεώθηκε να πάει σε αυτή την λύση για να μπορούν όσες εφαρμογές τρέχουν native στους arm να μπορούν να τρέξουν και στους επεξεργαστές της, δλδ ότι έκανε και η Apple με το rosetta stone και μένει να δούμε αν και από την άλλη μεριά αυτή των win8 θα υπάρχει αντίστοιχος μεταφραστής (διερμηνέας σωστότερα) που να μετατρέπει τον x86 κώδικα σε arm για να τρέχει σε όλες τις συσκευές που στηρίζονται σε arm επεξεργαστή, διαφορετικά όσοι πήραν ή θα πάρουν συσκευή με wp7 και arm επεξεργαστή θα βρεθούν σύντομα σε μειονεκτική θέση σε σχέση με συσκευές με windows και επεξεργαστή της Intel που θα τρέχει ότι (από τα 2) και αν του δώσεις.

 

Τώρα λογικά οι συσκευές με arm θα αναγκαστούν να ρίξουν τις τιμές τους (αυτά που λέγαμε για το tablet με τον kal-el στα $249) και αυτό φυσικά είναι καλό για εμάς, όπως καλό είναι και ο ανταγωνισμός που υπάρχει τώρα στην ίδια πλατφόρμα χώρια της συμβολής της Intel στην περαιτέρω ανάπτυξη/εξέλιξη του android. :-)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η πλακα με την ms ειναι οτι απο τη μια εχει επενδησει τοσα εκατομυρια,για ενα θεοκλειστο λειτουργικο στους arm και τωρα θα υποχρεωθει να το φερει στα μετρα των x86 windows.Ετσι ωστε να αποφυγει να ριξει τους arm πελατες της και να σκοτωσει η ιδια,στο τελος,τα λογισμικα της,στο χωρο των κινητων τηλ.!

Τον διερμηνεα το θεωρω δεδομενο πλεων,γιατι θα πρεπει να προστατεψεις ολες τις επενδησεις που εκανε στο wp λογισμικο!

 

Αυτο ειναι ισως το πιο ευχαριστο νεο,για ολους τους χρηστες των WP,αυτη τη στιγμη!Σκεφτητε μονο οτι με ενα διερμηνεα,θα βρεθουν τα wp απο 50 000 εφαρμογες σε ενα περιβαλλον των εκατομυριων εφαρμογων και δυνατοτητων!

Τωρα θα αποκτησουν νοημα κ οι τετραπυρινοι arm επεξεργαστες!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όπως τα λες Έκτορα! +1

 

Τι να το κάνεις ένα λειτουργικό όταν δεν έχει εφαρμογές, όταν δεν έχει σοβαρές εφαρμογές και είναι όλο παιχνιδάκια; Δεν λέω περνάς ευχάριστα την ώρα σου με μία συσκευή που εξαρχής προοριζόταν να λειτουργεί ως τηλέφωνο, από την στιγμή όμως που έχει επεξεργαστική ισχύ (netbook+), μνήμη, gpu, το μόνο που της λείπει είναι ένα πολύ γρήγορο ασύρματο δίκτυο (σαν αυτά που παρουσιάστηκαν πρόσφατα και έπιαναν μέχρι και 1 Gbps σε κοντινές αποστάσεις http://arstechnica.com/gadgets/news/2012/01/gigabit-wi-fi-chips-emerge-will-power-super-fast-home-video-streaming.ars) θα μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στην συσκευή μέσω ενός τερματικού σταθμού χωρίς καν να χρειάζεται να την βγάλουμε από την τσέπη μας, φανταστείτε τώρα αυτό τον ασύρματο τερματικό σταθμό να είναι και φορετός πχ γυαλιά και ο έλεγχος να γίνεται είτε με τα μάτια είτε με κινήσεις των χεριών, οπότε και δεν θα περιοριζόμαστε στις μικρές οθόνες των συσκευών αυτών ενώ οι συσκευές θα μας δίνουν διαρκώς πληροφορίες που έχουν να κάνουν με την εκάστοτε (εκείνης της στιγμής) δραστηριότητά μας.

 

Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. :-)

 

Y.Γ. Βέβαια από την μεριά της η Intel εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι:

Otellini took great care to explain that Intel-powered Windows 8 tablets would be able to run the "4 million" Windows applications that are out there—that only x86 tablets would give this compatibility. This is the biggest thing setting Intel tablets apart from ARM-powered ones, and Intel is making sure that everyone is well aware of the difference.

http://arstechnica.com/business/news/2012/01/intels-dream-of-x86-cpus-inside-smartphones-closer-to-reality.ars

 

Οπότε και πάλι περιμένουμε να δούμε αν η απάντηση από την μεριά της ms θα είναι η ίδια με αυτή που είχαν δώσει και παλαιότερα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τρομερή αλλά και αναμενόμενη κίνηση. Μπορεί να μην έχουν πιάσει τα WP ακόμη και ούτε πρόκειται να πιάσουν από μόνα τους, αλλά όταν έχουν πίσω τους μία τέτοια βιβλιοθήκη και σου δίνουν την δυνατότητα να τρέχεις τις εφαρμογές του desktop σου και στο κινητό σου, τότε το σκέφτεσαι τουλάχιστον δύο φορές πριν τα απορρίψεις.

Προσωπικά δεν τα χωνεύω τα WP, αλλά ένα όμορφο, καλοφτιαγμένο Nokia που είναι απόλυτα συμβατό με το desktop μου το συζητάω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μα δεν νομίζω να τίθεται θέμα συμβιβασμού, δλδ αν το hardware είναι τέτοιο που να σηκώνει και android γιατί να μην προτιμήσει κάποιος μια συσκευή με dual boot και για να πω την αμαρτία μου, την επιτυχία της ms στα pc που την όφειλε ακριβώς στο ότι το λειτουργικό μπορούσε να τρέξει σε τόσα μηχανήματα διαφορετικών κατασκευαστών περίμενα να ακολουθήσει και εδώ, δλδ πληρώνεις ένα ποσό και τρέχεις και wp7/8 σε οποιαδήποτε κινητό που έχει ένα ελάχιστων δυνατοτήτων hardware.

 

Αν λοιπόν έδινε σε όλους την δυνατότητα να τρέχουν στις συσκευές τους εφαρμογές που έχουμε σε desktop (εννοείται όχι βαριά παιχνίδια και προγράμματα, αυτά σιγά-σιγά με την περαιτέρω ανάπτυξη του hardware τους) θα κέρδιζε πολύ μεγάλο μέρος της αγοράς ασυζητητί και δεν θα χρειαζόταν καν να γίνονται αναφορές σε προμήθειες $10~$15 σε κάθε πωλητή από την πώληση συσκευών με windows που προσβάλει απίστευτα την εταιρία αφού με αυτό τον τρόπο παραδέχονται ότι δεν έχουν άλλο τρόπο για να πουλήσουν.

 

Εξάλλου είναι και θέμα γοήτρου, το έκανε πριν πόσα χρόνια η Apple, το έκανε τώρα η Intel θα έχει πλάκα να το δούμε και σε Αndroid μέσω wine και δεν μπορεί να το κάνει η ms;;;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ πιστεύω ότι άργησε να μπει στον χορό η Intel ... αλλά και πάλι αν βάλει την τεχνογνωσία της στα "τσιπάκια" των κινητών θα δούμε πολλά πράγματα στο μέλλον από την εταιρία...well done...αρκεί να μην κάνει ένα τηλέφωνο όσο και ένας i7 στο τέλος :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και ο χορός της τεχνολογίας καλά κρατεί. Desktop, laptop, notebook, pad, smart-phone! Όλα αυτά "τουμπανιασμένα" με τεχνολογία αιχμής, 10πύρηνους επεξεργαστές και άφθονα GB μνήμης. Και όλα αυτά μας αναγκάζουν με τον έναν η τον άλλον τρόπο να τα αγοράζουμε. Και κάθε μήνα και καινούργιες συσκευές και δώστου και πάλι από την αρχή.

 

Αγοράζω desktop σήμερα και του βάζω Linux. Τον επόμενο μήνα αγοράζω και ένα laptop με MS λειτουργικό για να συνδέομαι με το desktop όταν είμαι εκτός σπιτιού. Τον μεθεπόμενο μήνα αγοράζω και ένα pad, γιατί το laptop τελικά είναι λίγο μεγάλο και δεν μπορώ να το παίρνω μαζί μου όταν πάω για καφέ, άσε που έχει λειτουργικό MS, ενώ το pad έχει iOS και μπορώ πλέον να κατεβάσω όποια super εφαρμογή θέλω από το Apple Store. Τον άλλον μήνα αγοράζω και το smart-phone με Android, για να μπορώ να μπαίνω και εγώ στο Android Market, μόνο που πλέον η επεξεργαστική ισχύ του smart-phone είναι διπλάσια του αρχικού desktop που είχα αγοράσει και το οποίο desktop είτε δεν μπορεί να "τρέξει" τις εφαρμογές που αγόρασα από απο το Apple Store λόγω ασυμβατότητας ή δεν "σηκώνει" τις καινούργιες εφαρμογές που έχει το δεύτερο smart-phone που αγόρασα με λειτουργικό MS, αφού πούλησα το Android κινητό γιατί πλέον είναι διαθέσιμο το Android OS για desktop (άσε που είχε και ξεπερασμένη κάμερα 75 MegaPixel), το οποίο και πέρασα στο desktop, οπότε έβαλα τα Linux στο laptop, το οποίο όμως δεν υποστηρίζει HDMI 3.2 (που έχει βγει την τρέχουσα στιγμή). Οπότε αναγκαστικά πάω για αλλαγή laptop...

 

Και τελικά το μόνο που καταφέρνω είναι να αγοράζω και να πουλάω/πετάω συνεχώς συσκευές χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο!!!

 

Πέρα από τα δικά μου αστεία (προσπάθησα να δώσω μια νότα χιούμορ, ελπίζω να τα κατέφερα) σενάρια φαντασίας, η πρόβλεψη μου είναι ότι πάμε σε μεγάλες συγχωνεύσεις εταιρειών hardware και software. Τόσες πολλές εταιρείες στην αγορά δεν γίνεται να επιβιώσουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ πάντως δεν ξέρω αλλά μου ψιλοκακοφαίνεται μετάφραση σε compiled κώδικα κλπ... Θα ήθελα κάτι πιο native... Ούτως ή άλλως νομίζω το android java εφαρμογές έχει... Όπως και να έχει δεν νομίζω ότι τώρα το desktop os συγκρίνεται με το mobile os.Προτιμώ απλά να βγάζουν οι εταιρίες λογισμικό και για τα 2.Άλλωστε είχε πει ξεκάθαρα η ms ότι τα windows 8 θα τρέχουν και σε arm και σε x86 αλλά οι εφαρμογές ειδικά οι ήδη υπάρχουσες θα υποστηρίζουν μόνο την x86. Δεν ξέρω πως θα είναι τα πράγματα σε 2-3 χρόνια και μετά αλλά προτιμώ desktop os σε desktop και mobile os σε κινητά.Απλά εφαρμογές που να εκμεταλλεύονται όλες τις δυνατότητες των συσκευών σε όλες τις πλατφόρμες....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators

Και όλα αυτά μας αναγκάζουν με τον έναν η τον άλλον τρόπο να τα αγοράζουμε. Και κάθε μήνα και καινούργιες συσκευές και δώστου και πάλι από την αρχή.

 

τα θέλει ο κώλος μας, δεν μας "αναγκάζουν"...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...