Από ένα άρθρο που αναρτήθηκε πρόσφατα στην Γνωσιακή Βάση της Microsoft, μαθαίνουμε ότι η τελευταία πρόκειται να εμποδίσει τις ενημερώσεις των Windows από το να φτάσουν σε συστήματα που βασίζονται σε τελευταίας γενιάς επεξεργαστές της AMD και της Intel, αν οι κάτοχοι τους επιχειρήσουν να τρέξουν Windows 7 ή Windows 8.1.

Πέρυσι, η Microsoft ανακοίνωσε μία αλλαγή στον τρόπο που παρέχει υποστήριξη στα Windows. Έτσι, νέοι επεξεργαστές, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων επεξεργαστών Kaby Lake της Intel και των Ryzen της AMD, θα απαιτούν την τελευταία έκδοση των Windows. Οι χρήστες με Windows 7 και Windows 8.1 δυστυχώς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Microsoft δεν έχει καμία πρόθεση να υποστηρίξει τα νέα αυτά chips στα παλαιότερα λειτουργικά της συστήματα.

 

Αρχικά, ήταν να συμπεριληφθεί και η γενιά των επεξεργαστών Skylake, αλλά η Microsoft τελικά άλλαξε γνώμη, αποφασίζοντας να συνεχίσει να προωθεί διορθώσεις και ενημερώσεις ασφαλείας σε συστήματα με επεξεργαστές Skylake που τρέχουν λειτουργικό σύστημα Windows 7 ή 8.1. Ειδικά για τους κατόχους Windows 7 δεν αλλάζουν και πολλά πράγματα σε πρακτικό επίπεδο πάντως, αφού το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή τους θα συνεχίσει να λαμβάνει ενημερώσεις ασφαλείας μέχρι το 2020.

 

Όσον αφορά στα Windows 8.1, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κανονικά υποστήριξη από την Microsoft μέχρι το 2018, και μέχρι τότε, η Microsoft πέρα από ενημερώσεις ασφαλείας (η οποίες θα προωθούνται σε συστήματα μέχρι το 2023) ενδέχεται να προωθήσει και αναβαθμίσεις σε κάποια χαρακτηριστικά. Παρόλα αυτά, το τελευταίο είναι μάλλον απίθανο, αφού η Microsoft δεν έχει πρόθεση να αναπτύξει περαιτέρω τα Windows 8.1, αφού η βασική πλατφόρμα ανάπτυξης της είναι τα Windows 10. Έτσι το πιθανότερο είναι στα συστήματα με το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα να προωθούνται μόνο ενημερώσεις ασφαλείας.

 

Στο άρθρο της Microsoft πάντως γίνεται κατανοητό ότι η εταιρεία έχει στόχο να σταματήσει την προώθηση ενημερώσεων σε συστήματα με επεξεργαστές Intel 7ης γενιάς Core (Kaby Lake) και AMD Ryzen. Πάντως, δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη το μέτρο και το Patch της εβδομάδας που πέρασε φαίνεται να μπορεί να κατέβει και να λειτουργεί κανονικά σε συστήματα με AMD Ryzen και Kaby Lake. Η ύπαρξη του άρθρου πάντως στην Γνωσιακή Βάση της Microsoft δείχνει ότι μάλλον είναι θέμα χρόνου από το να εφαρμοστεί το μέτρο.

 

Πάντως, η χρήση των Windows 7 σε τελευταίας γενιάς συστήματα έχει και ορισμένες δυσκολίες, με την έννοια ότι δεν ενσωματώνεται υποστήριξη USB 3.0 ή NVMe. Αν και τα εμπόδια αυτά δεν είναι αξεπέραστα, ενδέχεται να προκαλέσουν πονοκέφαλο σε ορισμένους χρήστες. Η εγκατάσταση πάντως των Windows 8.1 σε υπολογιστές με τελευταίας γενιάς επεξεργαστές πραγματοποιείται χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, και λαμβάνοντας υπόψη την ομοιότητα των Kaby Lake με τους Skylake, η εγκατάλειψη της υποστήριξης μοιάζει αχρείαστη.

 

Link.png Site: ArsTechnica