Η Intel καταδικάστηκε το 2009 με ένα πρόστιμο ρεκόρ για μια υπόθεση αντιανταγωνιστικών πρακτικών.

Η Intel «θριάμβευσε», τουλάχιστον για την ώρα, σε μια μακροχρόνια υπόθεση που αφορούσε αντιανταγωνιστικές πρακτικές για τις οποίες η εταιρεία καταδικάστηκε με πρόστιμο ρεκόρ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Γενικό Δικαστήριο όμως, το δεύτερο ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης, ανέτρεψε το πρόστιμο των 1,06€ δισεκατομμυρίων που είχε επιβληθεί στην εταιρεία το 2009. Τότε, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Intel έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά και έβλαψε τους αντιπάλους της προσφέροντας σε κατασκευαστές όπως η HP, η Dell και η Lenovo κίνητρα για τη χρήση των δικών της επεξεργαστών έναντι της ανταγωνιστικής AMD.

Η εταιρεία, φυσικά, άσκησε έφεση κατά της απόφασης, αλλά το Γενικό Δικαστήριο επικύρωσε το πρόστιμο το 2014. Το σχέδιο της Intel ήταν να αποκλείσει την AMD από την αγορά και προσπάθησε να αποκρύψει τον αντιανταγωνιστικό χαρακτήρα αυτών των πρακτικών, όπως είχε τότε αναφέρει το δικαστήριο. Το 2017, ωστόσο, το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέταξε την επανεξέταση του προστίμου. Έστειλε την υπόθεση στο Γενικό Δικαστήριο με το επιχείρημα ότι η Επιτροπή δεν εξέτασε το ενδεχόμενο να διεξαγάγει οικονομική αξιολόγηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η δραστηριότητα της Intel επηρέασε την ικανότητα του αντιπάλου της να την ανταγωνιστεί.

Τώρα, το Γενικό Δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του, με την οποία επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή προέβη σε ελλιπή ανάλυση της υπόθεσης. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατό να εξακριβωθεί εάν οι εκπτώσεις που πρόσφερε η Intel στους κατασκευαστές ήταν ικανές για να έχουν ή ήταν πιθανό να έχουν αντιανταγωνιστικά αποτελέσματα. Το Γενικό Δικαστήριο αποφάσισε επίσης ότι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει το πρόστιμο που πρέπει να πληρώσει η Intel, επομένως ακύρωσε τόσο την απόφαση όσο και το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην εταιρεία.

Είναι μια μεγάλη νίκη για την Intel που αυτή τη στιγμή προσπαθεί να φτάσει την AMD, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει παγκοσμίως η εφοδιαστική αλυσίδα. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, θα μπορούσε να ασκηθεί εκ νέου έφεση στην απόφαση αυτή και να επιστρέψει η υπόθεση ξανά στο Δικαστήριο.

  • Sad 1