Το σχέδιο της Intel να κατασκευάσει μία μεγάλη μονάδα κατασκευής επεξεργαστών στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους βασικούς πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ημιαγωγών.

Η προβληματική ρευστότητα και το αυξημένο κόστος έχουν αποδειχτεί σημαντικά εμπόδια για την κατασκευή του εργοστασίου με την Intel να αποδίδει εν μέρει τις καθυστερήσεις ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τον περασμένο μήνα, και με στόχο να κλείσει αυτό το χρηματοδοτικό κενό, ο Αμερικανικός κολοσσός κατασκευής ημιαγωγών ζήτησε επιπλέον επιδότηση €4-5 δισεκατομμυρίων για να ξεκινήσει η κατασκευή του εργοστασίου. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι ωστόσο θέλουν την Intel να τους συναντήσει στη μέση -θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν την επιδότηση, αλλά μόνο εφόσον η εταιρεία είναι διατεθειμένη να δαπανήσει περισσότερα στην υποδομή.

«Είναι λογικό ότι αν αυξηθεί η κλίμακα της επένδυσης, τότε θα αυξηθεί και το επίπεδο της επιδότησης» δήλωσε στους Financial Times ο Sven Schultze, υπουργός Οικονομίας της Σαξονίας-Άνχαλτ. Η Intel είχε αρχικά υπολογίσει ότι το έργο θα κόστιζε περίπου €17 δις και είχε καταλήξει σε συμφωνία για κρατικές επιδοτήσεις ύψους €6,8 δις, ωστόσο τώρα φαίνεται πως η εταιρεία αναμένεται να δαπανήσει περίπου €20 δις, επικαλούμενη τα αυξανόμενα κόστη στην ενέργεια και στην κατασκευή. Η ανοικοδόμηση του εργοστασίου κατασκευής επεξεργαστών έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά και η επίλυση της διαφοράς στη χρηματοδότηση είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την Intel εφόσον η τελευταία επιθυμεί να θέσει σε λειτουργία το πλάνο ευρύτερης επένδυσης €80 δισεκατομμυρίων για την επόμενη δεκαετία στη βιομηχανία ημιαγωγών επί Ευρωπαϊκού εδάφους.

Αν και μοιάζει απλό να «ρίξει» κανείς μερικά δισεκατομμύρια ακόμη σε ένα ήδη τεράστιο έργο αρκετών δισεκατομμυρίων, η κατασκευάστρια επεξεργαστών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τις ταμειακές ροές. Στα τέλη του περασμένου έτους, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intel, Pat Gelsinger δήλωσε ότι η εταιρεία πρόκειται να περικόψει έως και $10 δισεκατομμύρια σε ετήσιες δαπάνες έως το 2025. Το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών έκανε γνωστό ότι συζητά επί του παρόντος τους τρόπους κάλυψης του κενού χρηματοδότησης του έργου. Πρόσθεσε επίσης ότι οποιαδήποτε πρόσθετη χρηματοδότηση πιθανότατα θα χρειαζόταν πρώτα έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόσθετες επιδοτήσεις για το έργο θα μπορούσαν να προέλθουν από τον νόμο European Chips Act, ο οποίος στοχεύει να κινητοποιήσει περισσότερα από €43 δισεκατομμύρια για να τερματίσει την εξάρτηση της Ευρώπης από την Κίνα και να παράγει το 20% των ημιαγωγών παγκοσμίως έως το 2030. Ο νόμος αναμένεται να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, κάτι που θα μπορούσε να δώσει στην Intel μια κρίσιμης σημασίας οικονομική ανάσα.

  • Thanks 1