Η Intel ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι πρόκειται να δημιουργήσει δύο νέα τμήματα στο εσωτερικό της που θα επικεντρωθούν ξεχωριστά στην ανάπτυξη λογισμικού και στο high-end computing και τα γραφικά. 

Η εταιρεία επίσης έκανε γνωστό ότι οι Sandra Rivera και Raja Koduri θα αναλάβουν νέους ηγετικούς ρόλους εντός της εταιρείας, στο δυναμικό της οποίας εντάχθηκαν και δύο βετεράνοι από τον τεχνολογικό κλάδο, οι Nick McKeown και Greg Lavender. Ο τελευταίος προέρχεται από την VMWare όπου και υπηρετούσε την εταιρεία από τις θέσεις του Senior Vice President και CEO (Chief Executive Officer). Στην Intel, αναλαμβάνει τους ρόλους Senior Vice President, CTO (Chief Technology Officer) και General Manager του τμήματος Software and Advanced Technology Group (SATG).

O Raja Koduri θα ηγηθεί του τμήματος Accelerated Computing Systems and Graphics (AXG) της Intel που φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί την Nvidia καθώς η προσφορά της τελευταίας στο high-performance computing και στα κέντρα δεδομένων έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος σε σχέση με την Intel, κυρίως μετά την άνοδο λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης. Ο Raja Koduri είχε εργαστεί στο παρελθόν στην Apple ωστόσο έγινε περισσότερο γνωστός από την θητεία του στην AMD, από την οποία και αποχώρησε το 2017 για να ενταχθεί στην Intel.

Οι Sandra Rivera, Raja Koduri, Nick McKeown και Greg Lavender θα αναφέρονται απευθείας στον CEO της Intel, Pat Gelsinger. Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι ο Navin Shenoy, που ήταν υπεύθυνος του τμήματος Datacenter και AI πριν το αναλάβει η Sandra Rivera αποχωρεί από την Intel στις 6 Ιουλίου.

Αν και όπως είναι γνωστό, η Intel τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε -και συνεχίζει να αντιμετωπίζει- πολλά προβλήματα στην κατασκευή των επεξεργαστών της σε κλίμακα 10nm και κάτω, εντούτοις για τους νέους επεξεργαστές γραφικών της (GPUs) πρόκειται να ακολουθήσει διαφορετική προσέγγιση, αξιοποιώντας το know-how και την παραγωγική ικανότητα της γνωστής εταιρείας TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) για να μπορέσει να ανταγωνιστεί αποτελεσματικότερα την προσφορά της Nvidia.

Ένας από τους λόγους που η Nvidia κέρδισε σημαντικό έδαφος έναντι της Intel ήταν ότι παρείχε σε προγραμματιστές και developers λογισμικού όλα τα εργαλεία που χρειάζονταν για να συντάσσουν κώδικα ειδικά για τα chips και από ότι φαίνεται, αυτή θα είναι και το βασικό έργο της νέας ομάδας του Greg Lavender. Η Intel έκανε γνωστό άλλωστε ότι εργάζεται σε εργαλεία λογισμικού για την ανάπτυξη εφαρμογών για νέους τύπους chips όπως είναι αυτά που βασίζονται στην αρχιτεκτονική ανοιχτού κώδικα RISC-V. Η εταιρεία μάλιστα φαίνεται να έχει κινηθεί και για την εξαγορά της SiFive, πρωτοπόρου στον συγκεκριμένο τομέα. 

 

  • Like 3