Η Intel έχει βάλει στόχο να ανακτήσει την ηγετική της θέση στην κατασκευή/παραγωγή chips, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που επικαλείται δηλώσεις μίας από τις αντιπροέδρους της εταιρείας.

Ο λόγος για την Ann Kelleher, αντιπρόεδρο και γενική διευθύντρια τεχνολογικής ανάπτυξης της Intel, η οποία όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg δήλωσε σε μία συνέντευξη Τύπου ότι (όσον αφορά την πρόοδο της «μπλε ομάδας» στον τομέα της κατασκευής/παραγωγής): «Είμαστε σε καλό δρόμο» προσθέτοντας ότι «επιτυγχάνουμε τριμηνιαία ορόσημα και σύμφωνα με αυτά, είμαστε μπροστά ή βρισκόμαστε σε καλό δρόμο» (όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα).

Την ίδια φιλοδοξία έχει εκφράσει και ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, Pat Gelsinger, ότι δηλαδή στόχος είναι η ανάκτηση της ηγεσίας στον κατασκευαστικό/παραγωγικό τομέα. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η ομάδα ανάπτυξης τεχνολογίας της Ann Kelleher προσπαθεί να αναπληρώσει το έδαφος που έχασε εξαιτίας των προηγούμενων καθυστερήσεων εντείνοντας τις προσπάθειες για την εισαγωγή νέων διαδικασιών/μεθόδων με «πρωτοφανείς ρυθμούς».

Η ιδέα είναι, κατά πρώτο λόγο, να πάρει η Intel πίσω το μερίδιο αγοράς που απολαμβάνει σήμερα η AMD. Η τελευταία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και έχει κερδίσει σημαντικό μερίδιο στην αγορά -ιδιαίτερα στον χώρο των επιτραπέζιων υπολογιστών- εξαιτίας ορισμένων εξαιρετικά ανταγωνιστικών επεξεργαστών Ryzen. Αν και η μπλε ομάδα έχει ήδη ανταποκριθεί με επιτυχία σε αυτή την πρόκληση, με την αξιοσημείωτα επιτυχημένη μετάβασή της στην υβριδική τεχνολογία με τις τελευταίες γενιές των επεξεργαστών Intel Core [αξιοποιώντας έναν συνδυασμό πυρήνων υψηλής απόδοσης (Performance cores) και υψηλής ενεργειακής αποδοτικότητας (Efficient cores) που έχουν τις κωδικές ονομασίες Alder Lake και Raptor Lake, εντούτοις θέλει να ανταγωνιστεί τις TSMC και Samsung στον τομέα της παραγωγής/κατασκευής chips. Η Ταϊβανέζικη και η Κορεάτικη εταιρεία πρωτοστατούν στον συγκεκριμένο τομέα απολαμβάνοντας πολύ υψηλά μερίδια στην αγορά καθώς από τεχνολογικής άποψης βρίσκονται επί του παρόντος μπροστά από την Intel. H Intel σκοπεύει αν τις ανταγωνιστεί επάξια, ώστε να καρπωθεί σημαντικά οφέλη από την κατασκευή chips για λογαριασμό τρίτων (όπως π.χ. η Apple). 

Όσον αφορά τον ρυθμό εξέλιξης της διαδικασίας, η Ann Kelleher δήλωσε ότι οι γραμμές παραγωγής της Intel παράγουν μαζικά chips με μέθοδο 7nm και πως η εταιρεία είναι έτοιμη να ξεκινήσει την παραγωγή chips στα 4nm - με την μετάβαση στα 3nm να αναμένεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Το παρελθόν εξακολουθεί να στοιχειώνει την Intel όσον αφορά τις καθυστερήσεις στην πρόοδο και στην εξέλιξη των κατασκευαστικών μεθόδων της. Είναι ευρέως γνωστό, ότι η εταιρεία «κόλλησε για τα καλά» στα 14nm και για πολύ καιρό. Η εταιρεία «έπεσε» στα 14nm το 2014, αλλά δεν κατάφερε να προχωρήσει τα σχέδια της στα 10nm και τα 7nm ήρθαν αρκετά αργά (σκεφτείτε ότι ακόμα και στους επεξεργαστές Rocket Lake του 2021 εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί μέθοδο 14nm). 

  • Thanks 2