Το ετήσιο συνέδριο Intel Development Forum, άνοιξε χθες τις πύλες του με την ομιλία του νέου προέδρου της Intel ο οποίος αναφέρθηκε για τα πολύ ενδιαφέροντα πλάνα της εταιρείας στο άμεσο μέλλον.

Ο Brian Krzanich προχώρησε αρχικά στην παρουσίαση του Quark, ενός νέου SOC (System on a chip) το οποίο εντυπωσιάζει για το μέγεθος του αφού διαθέτει το 1/5 του μεγέθους ενός Atom chip ενώ η κατασκευή του βασίζεται πάνω σε ανοιχτή αρχιτεκτονική. Το μέγεθος του Quark το κάνει ιδανικό για τη νέα γενιά gadget τα οποία μπορούμε να φορέσουμε, όπως το Galaxy Gear, το έξυπνο ρολό της Samsung. Μάλιστα κατά την παρουσίαση η Intel εμφάνισε σε πρωτότυπη μορφή ένα smartwatch στο οποίο ενσωματώνεται ο Quark χωρίς να γίνεται όμως μεγαλύτερη αναφορά στα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά κάτι που αναμένεται να γίνει προς το τέλος τους έτους.

 

Επίσης ο Krzanich δήλωσε την επίσημη κυκλοφορία των Bay Trail, των πρώτων SOC συστημάτων 22nm τα οποία προορίζονται για φορητές συσκευές όπως το Toshiba Encore. Οι Bay Trail βασίζονται στη νέα μικροαρχιτεκτονική Silvermont χαμηλής κατανάλωσης και υψηλών επιδόσεων, η οποία κατά την Intel αναμένεται να πυροδοτήσει ένα εύρος καινοτομικών σχεδιάσεων σε περιβάλλοντα Android και Windows, ιδιαίτερα για tablets και υβριδικά συστήματα 2 σε 1.

 

IDF_krzanich_keynote.jpg

 

Από τις πιο σημαντικές ανακοινώσεις της χθεσινής παρουσίασης είναι η ανακοίνωση ότι η νέα γενιά επεξεργαστών Broadwell που θα διαδεχθούν τους Haswell θα προσφέρουν υψηλότερες επιδόσεις, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μπαταρίας και μικρότερα επίπεδα κατανάλωσης για συσκευές 2 σε 1 και συσκευές χωρίς χρήση ανεμιστήρων απαγωγής θερμότητας όπως τα Ultrabooks. Βασισμένο στην τεχνολογία ολοκλήρωσης 14nm, οι Broadwell επεξεργαστές ήδη κατά τις δοκιμές της Intel προσφέρουν αύξηση αυτονομίας 30%. Η συγκεκριμένη σειρά επεξεργαστών αναμένεται στην αγορά το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

 

Κλείνοντας την ομιλία του ο Krzanich έκανε σαφές ότι η Intel σκοπεύει να διαμορφώσει και να έχει ηγετικό ρόλο σε όλους τους κλάδους των τεχνολογιών πληροφορικής.