Η Intel πρόκειται να κυκλοφορήσει τον πρώτο επεξεργαστή που έχει κατασκευαστεί από ορυκτά που έχουν συλλεχθεί από μη εμπόλεμες περιοχές μέχρι το τέλος του 2013. Αυτή είναι μία από τις κινήσεις της εταιρείας για την επίτευξη των “πράσινων” στόχων της μέχρι το 2020, σύμφωνα με την τελευταία αναφορά εταιρικής ευθύνης που πρόσφατα δημοσίευσε.

Αρκετές είναι οι εταιρείες που χρησιμοποιούν για την κατασκευή των προϊόντων τους υλικά, κυρίως ορυκτά τα οποία προέρχονται από χώρες που έχουν βρεθεί σε πόλεμο ή παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα για αυτά, όπως είναι το Κονγκό. Ακόμη τα χρήματα που προέρχονται από την εξαγωγή ορυκτών από περιοχές που βρίσκονται σε εμπόλεμες συγκρούσεις αποτελούν βασική πηγή χρηματοδότησης για τον πολεμικό εξοπλισμό των χωρών αυτών. Έτσι η χρήση τέτοιων υλικών από τις εταιρείες τεχνολογίας σίγουρα δεν μπορεί να αποτελέσει “καλή εικόνα” για αυτές.

 

Η Intel αποφάσισε να μη χρησιμοποιεί τέσσερα βασικά ορυκτά για τα προϊόντα της που δεν προέρχονται από τέτοιες χώρες. Πρόκειται για το χρυσό, το ταντάλιο, τον κασσίτερο και το βολφράμιο. Ειδικότερα για το ταντάλιο, ο στόχος είναι το τέλος του τρέχοντος έτους και όχι το 2013. Όλα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι η επόμενη γενιά επεξεργαστών της Intel, οι Haswell θα είναι οι πρώτοι που θα παραχθούν από υλικά που δεν προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

 

 

Άλλοι περιβαλλοντικοί στόχοι της εταιρείας είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η μείωση της χρήσης νερού για την παραγωγή επεξεργαστών, καθώς επίσης και η αύξηση της αποδοτικότητας των κέντρων δεδομένων της και των φορητών υπολογιστών μέχρι το 2020. Επιπλέον υπάρχει ακόμη ένας στόχος, αυτός της μηδενικής εκπομπής χημικών αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής. Τέλος σχεδιάζεται η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων της Intel σε περιοχές του κόσμου οι οποίες θα τηρούν τις προϋποθέσεις για την πιστοποίηση LEED Silver, ενώ το πλάνο εξοικονόμησης ενέργειας που σχεδιάζεται πρόκειται να μειώσει την κατανάλωση κατά 1.4 δισεκατομμύρια κWh μέχρι το 2015.

 

Link.png Site: techspot.com