Πρόσφατα έγιναν γνωστές ορισμένες νέες λεπτομέρειες για τους επερχόμενους επεξεργαστές «Alder Lake» και «Raptor Lake» της Intel.

Τις σχετικές αποκαλύψεις για τους επερχόμενους επεξεργαστές της Intel έκανε το κανάλι Moore’s Law is Dead στο YouTube. Εδώ και αρκετό καιρό τώρα κυκλοφορούν φήμες για τη 13η γενιά των επεξεργαστών Intel Core με το κωδικό όνομα Raptor Lake ωστόσο πρόσφατα το αξιόπιστο για τις inside πληροφορίες του κανάλι Moore’s Law is Dead επιβεβαίωσε ορισμένες ή έδωσε νέα διάσταση σε άλλες.

Πιο συγκεκριμένα, οι επεξεργαστές Alder Lake θα περιλαμβάνουν μοντέλα desktop S1 και S2 με οκτώ πυρήνες Golden Cove (high-performance) και οκτώ πυρήνες Gracemont (high efficiency). Οι Alder Lake επεξεργαστές για φορητούς υπολογιστές θα περιλαμβάνουν μοντέλα P1 και P2 με οκτώ πυρήνες Gracemont αλλά λιγότερους πυρήνες Golden Cove, με τα μοντέλα P1 να διαθέτουν έξι τέτοιους πυρήνες και τα μοντέλα P2 να διαθέτουν μόλις δύο πυρήνες Golden Cove.

Το εμπάργκο για τους Alder Lake αναμένεται να λήξει στις 25 Οκτωβρίου του 2021 αν και δεν είναι σίγουρο αν το εμπάργκο αφορά σε εσωτερικούς περιορισμούς ή στην πραγματική ανακοίνωση των προϊόντων. Τα μοντέλα K-series θα διαθέτουν 125W TDP όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν κάτι που αναμφισβήτητα είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί με τόσο ισχυρά μοντέλα 65W από την AMD στην ίδια κατηγορία.

Όσον αφορά τη σειρά Raptor Lake, θα διαδεχτεί τους Alder Lake μέσα στο 2022 και αντί για πυρήνες Golden Cove θα ενσωματώνουν πυρήνες Raptor Cove σε συνδυασμό με τους ίδιους πυρήνες, από άποψη σχεδιασμού/ αρχιτεκτονικής, Gracemont αλλά σε περισσότερο γενναιόδωρο αριθμό.

Λέγεται λοιπόν, ότι οι επεξεργαστές Raptor Lake θα διαθέτουν οκτώ περισσότερους πυρήνες από τους Alder Lake. Αυτό σημαίνει ότι τα κορυφαία μοντέλα Raptor Lake θα διαθέτουν συνολικά έως και 24 πυρήνες, οκτώ μεγάλους και έως 16 μικρούς πυρήνες. Οι επεξεργαστές Raptor Lake επίσης θα είναι περισσότερο ενεργειακά αποδοτικοί, θα τρέχουν σε υψηλότερες συχνότητες και θα διαθέτουν υψηλότερο IPC (Instructions per Clock) από τους προκατόχους τους. Σύμφωνα με το κανάλι Moore’s Law is Dead αναμένεται να λανσαριστούν την περίοδο των διακοπών του 2022.