Η Nvidia και η AMD αναμένεται να λανσάρουν τα επόμενα χρόνια τους δικούς τους επεξεργαστές για PC βασισμένους στην ARM αρχιτεκτονική.

Μαζί με τις προβλέψεις ότι τα ARM chipsets θα καταλάβουν έως και το 30% της αγοράς τα επόμενα χρόνια, αυτό ακούγεται ανησυχητικό για την Intel, η οποία παρ’όλα αυτά, δεν ανησυχεί καθόλου από την επικείμενη απειλή.

Αυτή τη στιγμή η Intel κυριαρχεί στην αγορά των desktop και φορητών υπολογιστών, αν και η AMD αποτελεί ένα ισάξιο αντίπαλο στο χώρο. Και οι δύο βασίζονται στην αρχιτεκτονική x86. Ωστόσο, η Microsoft έχει δείξει το ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική ARM εδώ και χρόνια. Όταν λήξει η αποκλειστικότητα με τη Qualcomm το 2024, τίποτα δεν σταματά άλλους κατασκευαστές από το να φτιάξουν δικά τους ARM chipset για Windows PC ενώ αυτή την εβδομάδα η Qualcomm δημιούργησε αίσθηση με την ανακοίνωση του Snapdragon X Elite που αφήνει πίσω του σε επιδόσεις αρκετούς κορυφαίους επεξεργαστές της Intel (και όχι μόνο).

Για την Intel αυτό θα μπορούσε να σημάνει κακά νέα, καθώς η ARM έχει αποδειχθεί επιτυχημένη στα M1 και M2 chipsets της Apple. Όμως ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, Pat Gelsinger, φαίνεται ανένδοτος, χαρακτηρίζοντας τον αντίκτυπο των ARM στην αγορά ως εντελώς ασήμαντο.

Παρόλα αυτά, πολλές αναφορές προβλέπουν σημαντική ανάπτυξη των ARM επεξεργαστών τα επόμενα χρόνια, με μερίδιο αγοράς έως 30% στους υπολογιστές. Επιπλέον η Intel έχασε ήδη την παρουσία της στα Mac, με την Apple όχι απλά να επιλέγει άλλη εταιρεία αλλά να αναπτύσσει τους δικούς της επεξεργαστές.

Αντιφατικά, ο Gelsinger βλέπει δυνατότητες για την Intel στην κατασκευή ARM SoC για τρίτους, μέσα από τα εργοστάσια που έχει ήδη η εταιρεία. Συνολικά η Intel πηγαίνει καλά, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις προβλέψεις εσόδων για το 2023 καθώς η αγορά PC σταθεροποιείται. 

Αν η Intel κάνει λάθος και οι ARM επεξεργαστές κατακτήσουν πράγματι το 30% της αγοράς υπολογιστών, θα δούμε μεγάλη ποικιλία συσκευών με ενσωματωμένο SoC από διαφορετικούς κατασκευαστές. Το gaming πιθανότατα θα παραμείνει προπύργιο της Intel όμως σίγουρα είναι ενδιαφέρον να δούμε τον ανταγωνισμό κολοσσών όπως AMD, Nvidia και Qualcomm εναντίον της Intel.