Nvidia και AMD φέρονται να αναπτύσσουν αμφότερες επεξεργαστές βασισμένους στην ARM αρχιτεκτονική, οι οποίοι προορίζονται για συστήματα με Windows και τα οποία θα κυκλοφορήσουν το 2025.

Εάν οι πληροφορίες του Reuters επαληθευτούν, η είσοδος των δύο κορυφαίων εταιρειών στο χώρο των ARM SoC για Windows PC’s θα αποτελέσει μια σημαντική επέκταση της πρωτοβουλίας Windows on Arm της Microsoft. 

Επί του παρόντος, η Qualcomm παραμένει ο αποκλειστικός συνεργάτης της Microsoft για συσκευές Windows που τροφοδοτούνται με Arm επεξεργαστές, όπως το Surface Pro X, χωρίς κάποια όμως εμπορική επιτυχία. Η είσοδος όμως της Nvidia και της AMD αναμένεται να αλλάξει εντελώς τα δεδομένα. Η Nvidia έχει προηγούμενη εμπειρία σε συσκευές Arm Windows, καθώς είχε συνεργαστεί με τη Microsoft πάνω στο αποτυχημένο Surface RT. Από τότε όμως δεν έχουμε δει κάποια αντίστοιχη υλοποίηση της εταιρείας (κυρίως Tegra SoC) να τρέχει Windows. 

Η συμμετοχή της AMD στην προώθηση των συστημάτων Windows με επεξεργαστή που βασίζεται σε ARM αρχιτεκτονική, δημιουργεί άλλον έναν ανερχόμενο μεγάλο παίχτη για την κυριαρχία της Intel στην x86 αρχιτεκτονική. Με τα M1 και M2 SoC της Apple που βασίζονται στο Arm και ξεπερνούν τους φορητούς υπολογιστές της Intel στο συνδυασμό επιδόσεων και αυτονομίας, ο πρόσθετος ανταγωνισμός μπορεί να απειλήσει περαιτέρω το προπύργιο της Intel.

Η ίδια η Microsoft φημολογείται ότι σχεδιάζει δικά της Arm τσιπ για servers και συσκευές Surface, χωρίς να υπάρχει κάποια σχετική εξέλιξη μέχρι στιγμής. Η εταιρεία συνεργάστηκε τα τελευταία χρόνια με την Qualcomm στα custom (ARM) τσιπ SQ1 και SQ2 για το Surface Pro X και με την AMD σε μια custom CPU Ryzen για το Surface Laptop 3.

Το γεγονός ότι η Nvidia και η AMD στοχεύουν επίσης σε συσκευές Arm για Windows προσθέτει λάδι στη φωτιά που ωθεί στην υιοθέτηση της αρχιτεκτονικής για υπολογιστές. Και οι δύο εταιρείες, διαθέτουν τεράστια τεχνογνωσία σε ότι αφορά τις GPU , κάτι που θα μπορούσε να επιτρέψει νέες δυνατότητες.

Ο ανταγωνισμός αυξάνει επίσης την πίεση στην Intel που καλείται να προσφέρει καλύτερες επιδόσεις στους πρόσφατους επεξεργαστές της, ταυτόχρονα με καλύτερηι ενεργειακή απόδοση. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, η επερχόμενη σειρά Meteor Lake της στοχεύει να αμφισβητήσει το πυρίτιο της Apple.

Ενώ στην αγορά δεν βρίσκουμε παρά μόνο ελάχιστα συστήματα που να βασίζονται στα  Windows on Arm , η Qualcomm παραμένει αισιόδοξη, προτείνοντας το επόμενο Snapdragon SoC, την ίδια ώρα που Nvidia και AMD φέρονται να σχεδιάζουν την είσοδό τους στο  χώρο. 

Η επιτυχία θα εξαρτηθεί τελικά από το αν τα συστήματα που τελικώς κυκλοφορήσουν, θα διαθέτουν όχι μόνο επιδόσεις εφάμιλλες των Intel/AMD προτάσεων στην x86 αρχιτεκτονική, αλλά κυρίως μεγάλη αυτονομία. 

  • Like 4