Η επερχόμενη πλατφόρμα desktop της Intel που θα βασίζεται στο socket LGA1851 δεν θα παρέχει υποστήριξη στο πρότυπο μνήμης DDR4. Η νέα πλατφόρμα θα υποστηρίζει αποκλειστικά μνήμες DDR5.

Με τη νέα πλατφόρμα, η Intel θα ολοκληρώσει τη μετάβαση από τον προηγούμενο τύπο μνήμης στον νέο, αφήνοντας την τρέχουσα πλατφόρμα με την υποδοχή LGA1700 να παρέχει υποστήριξη και στα δύο πρότυπα μνήμης. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο, ότι η πλατφόρμα LGA1700 παρέμεινε και θα παραμείνει στην επικαιρότητα για τρεις γενιές επεξεργαστών Intel Core (από τη 12η γενιά έως την 14η). Ο χρήστης του κοινωνικού δικτύου X, παλαιότερα γνωστού ως Twitter, leaf_hobby, μια αξιόπιστη πηγή πληροφοριών και διαρροών σχετικών με προϊόντα της Intel υποστηρίζει ότι το socket LGA1851 θα αποτελέσει τη βάση για την πλατφόρμα desktop της Intel έως το 2026.

Η υποδοχή LGA1851 αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο της με τη γενιά desktop επεξεργαστών Core της εταιρείας που θα διαδεχτεί τη 14η γενιά με το κωδικό όνομα «Raptor Lake Refresh». Η υποδοχή LGA1851 έχει τις ίδιες διαστάσεις με την LGA1700 και αναμένεται να είναι συμβατή με τα συστήματα ψύξης που σήμερα είναι συμβατά με την τρέχουσα λύση.

Η υποδοχή θα διαθέτει ακροδέκτες για έως και 32 lanes PCIe, 16 για σηματοδότηση PEG (PCI Express Graphics), 8 για τον δίαυλο DMI του chipset και δύο σετ των 4 για τα μέσα αποθήκευσης NVMe που συνδέονται απευθείας με τον επεξεργαστή. Από τα παραπάνω lanes, τα 16 για PEG και ένα σετ 4 lanes ακόμα αναμένεται να είναι τύπου PCI Express Gen5 ενώ ο δίαυλος DMI για το chipset αναμένεται να παραμείνει PCIe Gen4 x8. H δεύτερη υποδοχή NVMe που συνδέεται με τη CPU αναμένεται και αυτή επίσης να είναι PCIe Gen4. Η υποδοχή θα μπορούσε επίσης να διαθέτει αναβαθμισμένο I/O εικόνας καθώς οι επεξεργαστές Intel Core επόμενης γενιάς πρόκειται να ενσωματώνουν ισχυρότερες και αναβαθμισμένες iGPUs.

  • Like 2