Ανάμεσα στα προϊόντα που έφερε μαζί της στη Βαρκελώνη η Lenovo ήταν κι ένα που δεν πρόκειται να δούμε άμεσα στην αγορά.

Κι όμως, αν και κόνσεπτ, το ThinkBook Transparent Display Laptop μαγνήτισε το ενδιαφέρον, αφού μας προσέφερε μία εικόνα του πώς θα είναι ίσως τα laptops στο -όχι και τόσο μακρινό- μέλλον. Το όλο design είναι εντελώς sci-fi, αφού στη θέση του πληκτρολογίου υπάρχει μία ενιαία γυάλινη επιφάνεια, ό,τι πρέπει για όσους αρέσκονται να σκιτσάρουν και να σχεδιάζουν (αλλά μάλλον όχι και τόσο ευχάριστο θέαμα για όσους βγάζουν το ψωμί τους πληκτρολογώντας). Κι όμως, δεν είναι το πρώτο στοιχείο που προσέχει κανείς στο συγκεκριμένο laptop: αυτό, βλέπετε, είναι η οθόνη του, όχι για τις 17,3 ίντσες της ή την τεχνολογία Micro-LED που ενσωματώνει αλλά για το γεγονός πως είναι διάφανη!

 

Η «μαγεία» του συγκεκριμένου laptop, βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο το ψηφιακό συναντά το πραγματικό. Μέσα από τη δύναμη του δημιουργημένου μέσω τεχνητής νοημοσύνης περιεχομένου (Artificial Intelligence Generated Content ή AIGC εν συντομία), η διάφανη οθόνη δημιουργεί εντυπωσιακές προοπτικές συνεργασίας και αποτελεσματικότητας επιτρέποντας την αλληλεπίδραση με φυσικά αντικείμενα και τον «εμπλουτισμό» τους με επιπρόσθετα επίπεδα γεμάτα δεδομένα (κάτι σαν μία πιο σοφιστικέ έκδοση του AR). Η διαφάνεια καθιστά δυνατή την ενσωμάτωση της οθόνης στο περιβάλλον γύρω της. O χρήστης θεωρητικά μπορεί να χρησιμοποιήσει τόσο πληκτρολόγιο, όσο και γραφίδα για να εξωτερικεύσει τη δημιουργικότητά του. Με τη βοήθεια δε της AI, η διάφανη οθόνη του συστήματος θα δημιουργήσει νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με δεδομένα και εφαρμογές, τρόπους που κατά πάσα πιθανότητα δύσκολα βάζει κανείς με το μυαλό του επί του παρόντος.

Όπως μας εξήγησαν οι άνθρωποι της Lenovo, η τεχνολογία Micro-LED προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα όσον αφορά στην ανάπτυξη διάφανων οθονών. Ο υψηλός κορεσμός σε συνδυασμό με την άριστη αντίθεση και τη φωτεινότητα που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1000 nits, εγγυώνται άψογη εμπειρία θέασης, τόσο σε εσωτερικούς χώρους, όσο και σε εξωτερικούς για ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία. Η ανάλυση της οθόνης είναι πάντως ένα από τα προβλήματα του συστήματος αφού περιορίζεται στα 720p, με τους υπεύθυνους του project να μας εξηγούν όμως ότι η επόμενη έκδοση θα διαθέτει ανάλυση 2K.

image.jpeg.fc980b3e7429994b94192669dfa0e098.jpeg

image.jpeg.b5fbd02b904a932650ab8e63b9d3c0c1.jpeg

Δεδομένου δε πως η βιομηχανία έχει μόλις αρχίσει να εξερευνά τις δυνατότητες της εν λόγω τεχνολογίας, στο μέλλον προβλέπεται να δούμε ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ό,τι έχει να κάνει με την ποιότητα της εικόνας, την ανθεκτικότητα και τη ρύθμιση της διαφάνειας. Θυμίζουμε ότι στη CES, οι διάφανες τηλεοράσεις ήταν μία από τις κατηγορίες που έκλεψαν την παράσταση με την LG και τη Samsung να παρουσιάζουν τις δικές τους προτάσεις. Κι απ’ ό,τι φαίνεται δεν είναι οι μόνες…

  • Like 9
  • Confused 1
  • Haha 2