Η Logitech ανακοίνωσε σήμερα και επίσημα την είσοδό της στο χώρο των φορητών παιχνιδομηχανών και του cloud gaming με το Logitech G CLOUD Gaming Handheld.

Η συσκευή είναι όπως είχε διαρρεύσει μια φορητή κονσόλα τύπου Steam Deck/Nintendo Switch που τρέχει Android, διαθέτει τα αναγκαία κουμπιά που συναντάτε σε αντίστοιχες προτάσεις ενώ η χρήση της προορίζεται για να μεταφέρετε τη συλλογή σας από το cloud gaming εν κινήσει.

Το Logitech G Gloud τροφοδοτείται από έναν οκταπύρηνο Qualcomm Snapdragon 720G SoC, δηλαδή δύο CPUs Cortex A76, τέσσερις CPUs A55 και μια GPU Adreno 618, κατασκευασμένο με τη μέθοδο των 8nm. Αποτελεί ένα chipset μεσαίας κατηγορίας που είναι πολύ κοντά σε αυτό που έχουμε δει σε ένα Pixel 5a. Οι επιδόσεις του είναι αρκετά καλές για πολλά android παιχνίδια αν τα παίξετε τοπικά, χωρίς όμως αυτό να είναι ο στόχος αυτής της συσκευής. Εκτός από το "Cloud" στο όνομα, η Logitech αναφέρει ότι η φορητή συσκευή παίρνει "τεράστιες βιβλιοθήκες τίτλων AAA και προηγμένα γραφικά από το cloud και τα βάζει όλα στα χέρια σας. Αυτό σας επιτρέπει να παίζετε έναν εξωφρενικό αριθμό παιχνιδιών από το Xbox, το Nvidia GeForce NOW, ακόμα και το Steam Link". Η εταιρεία δεν κάνει αναφορά στο Stadia και το Luna, τις αντίστοιχες υπηρεσίες των Google και Amazon αν και προφανώς το G Cloud δεν θα έχει πρόβλημα να υποστηρίξει τις σχετικές εφαρμογές από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του.

24-1.jpeg.e08c27dadeb3332d107a11b7032f9fa6.jpeg

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Logitech G Cloud περιλαμβάνουν ακόμα μια οθόνη LCD 7 ιντσών με ρυθμό ανανέωσης 60 Hz, ανάλυση 1920×1080, 4GB RAM, 64GB αποθηκευτικού χώρου, καθώς και μια υποδοχή MicroSD. Υπάρχει ακόμα θύρα USB-C για φόρτιση με ταχύτητα 18W, υποδοχή ακουστικών 3,5 mm, στερεοφωνικά ηχεία και υποστήριξη Wi-Fi 5 (802.11ac). Για τα κουμπιά, έχετε μια αρκετά τυπική διάταξη ενός D-pad, δύο joysticks, τα κλασσικά ABXY στο δεξί μέρος, τέσσερα shoulderπλήκτρα (δύο αναλογικά) και, στη συνέχεια, τέσσερα πλήκτρα για λειτουργίες της κονσόλας όπως "Home" και "Menu". Οι Παράλληλα μέσα από τις ερωταπαντήσεις της Logitech μαθαίνουμε ότι η συσκευή δεν υποστηρίζει έξοδο βίντεο, οπότε δεν υπάρχουν συνδέσεις τηλεόρασης τύπου Switch.

Σε αντίθεση με το Nintendo Switch ή το Steam Deck, η φορητή παιχνιδοκονσόλα της Logitech δεν έχει κάποιο ανεμιστηράκι κάτι που αναμενόμενα θα έχει επίπτωση στη δυνατότητα φόρτωσης απαιτητικών παιχνιδιών τοπικά έναντι του ανταγωνισμού. Το πλεονέκτημα πάντως είναι η μεγαλύτερη αυτονομία που θυμίζει tablet αφού η Logitech ισχυρίζεται ότι η μπαταρία των 6000 mAh μπορεί να προσφέρει έως και 12 ώρες streaming παιχνιδιών.

Σε ότι αφορά την πρόσβαση στο Internet, αυτή είναι εφικτή μόνο μέσω ασύρματου δικτύου αφού δεν υπάρχει το κατάλληλο hardware κάτι τέτοιο να γίνει μέσω δικτύων LTE ή 5G. Ο πιθανότερος λόγος για μια τέτοια απόφαση είναι το μεγαλύτερο κόστος, με τη Logitech να επιθυμεί να το κρατήσει σε όσο το δυνατόν μικρότερα επίπεδα.

image.png.c6f54fb021c79b095ce192bd7b907935.png

Με βάση τη σημερινή ανακοίνωση, το Logitech G Cloud κοστίζει 349,99 δολάρια και για το διάστημα των προπαραγγελιών θα είναι διαθέσιμο με τιμή 299,99 δολάρια. Αυτό αποτελεί και στοίχημα για την εταιρεία από τη στιγμή που τιμολογιακά είναι αρκετά κοντά με ένα Nintendo Switch ενώ το Steam Deck κοστίζει 50 δολάρια περισσότερα, το οποίο δίνει και αντίστοιχες clould λειτουργίες.

Τρέχει Android 11 και φυσικά διαθέτει το Google Play Store μέσω του οποίου ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει τα παιχνίδια και τις υπηρεσίες που επιθυμεί. Το δελτίο τύπου αναφέρει ότι η φορητή συσκευή της Logitech "αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Tencent Games", με τις δύο εταιρείες να συνεργάζονται για να "συνδυάσουν την τεχνογνωσία της Logitech G στο υλικό με την τεχνογνωσία της Tencent Games στις υπηρεσίες λογισμικού". Η Tencent είναι ένας κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός και η μεγαλύτερη εταιρεία παιχνιδιών στον κόσμο, χάρη στην κατοχή μεριδίου σε πολλές εταιρείες ανάπτυξης videogames, όπως τη Riot Games ενώ διαθέτι και το 40% της Epic Games. Η Tencent έχει επίσης μεγάλη εμπειρία σε εφαρμογές Android, ενώ η Logitech δεν έχει καμία. 

Η κυκλοφορία του Logitech G Cloud θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα μόνο στην Αμερική ενώ στα μέρη μας μαθαίνουμε ότι θα έρθει από την επόμενη χρονιά.

  • Confused 1