Ανάμεσα στις ανακοινώσεις που μας έρχονται από το συνέδριο Google I/O για νέα χαρακτηριστικά που προστίθενται στο Android, εντύπωση δημιουργεί η είδηση για ένα παλιό χαρακτηριστικό το οποίο θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν.

Ο λόγος για το Android Beam που για όσους δε γνωρίζουν αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο δύο android smartphones μπορούν να μεταφέρουν αρχεία το ένα στο άλλο χρησιμοποιώντας απλά την τεχνολογία NFC, με τους χρήστες απλά να χρειάζεται να τα ακουμπήσουν πλάτη-πλάτη. Αν και μέσω του Android Beam ήταν εξαιρετικά εύκολο για τους χρήστες να μεταφέρουν αρχεία όπως φωτογραφίες και βίντεο, φαίνεται ότι η απόφαση της Google στηρίζεται στο γεγονός ότι ελάχιστοι την χρησιμοποιούσαν. 

Εναλλακτικοί τρόποι που στηρίζονται κυρίως σε cloud υπηρεσίες αποθήκευσης αρχείων όπως το Google Drive και το OneDrive αποτελούν έναν πιο δημοφιλή τρόπο διαμοιρασμό αρχείων, όμως δεν διαθέτουν την αμεσότητα που χαρίζει το Android Beam. Η αφαίρεσή του από την τελευταία beta έκδοση του Android Q αλλά και οι δηλώσεις στελεχών της Google επιβεβαιώνουν ότι δεν θα ξαναδούμε τη τεχνολογία αυτή στα Android smartphones, αφήνοντας όμως ένα μεγάλο κενό ειδικά σε σύγκριση με την αντίπαλη πλατφόρμα, αυτή του iOS. Είναι κοινά αποδεκτό ότι το AirDrop της Apple είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος διαμοιρασμού φωτογραφικών και βίντεο μεταξύ iOS και Mac συσκευών που βρίσκονται πολύ κοντά η μία στην άλλη, χρησιμοποιώντας το Wi-Fi σε συνδυασμό με το Bluetooth για την αρχική σύνδεση.

Techradar