Δυστυχώς, αυτή η συνεχιζόμενη έλλειψη σε GPU μπορεί να διαρκέσει για όλο το 2021.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα DigiTimes, η MSI πρόκειται να αυξήσει τις τιμές στις κάρτες γραφικών λόγω των συνεχιζόμενων ελλείψεων και των θεμάτων παραγωγής που έχουν προκύψει, τόσο από την AMD όσο και από την Nvidia. Ο Πρόεδρος της MSI, Joseph Hsu, ανέφερε ότι οι τιμές των GPU θα αυξηθούν για να αντικατοπτρίζουν την υψηλή ζήτηση της περιόδου και ότι ενδέχεται αυτή η «ατυχής κατάσταση» να διαρκέσει έως τα τέλη του 2021.

Προφανώς, αυτό είναι ένα διπλό χτύπημα για τους gamers που θέλουν να αγοράσουν μία νέα κάρτα γραφικών, αφού με την MSI να «αναγκάζεται» να αυξήσει τις τιμές, αυτό αναπόφευκτα οδηγεί σε εικασίες για το αν κι άλλοι κατασκευαστές ακολουθήσουν την ίδια στρατηγική. Ο Πρόεδρος της MSI έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης κερδών του Q4 2020, με την εταιρία να κερδίζει λιγότερα χρήματα από το αναμενόμενο. Το κόστος αυξήθηκε το τελευταίο τρίμηνο λόγω μιας σειράς θεμάτων που περιελάμβαναν προβλήματα εφοδιασμού αλλά και την ενίσχυση του νομίσματος της Ταϊβάν. Παρ’ όλα αυτά,  ο Πρόεδρος σημείωσε πως πέρυσι η εταιρία του είδε νέο υψηλό κερδών.

Ο Hsu προέβλεψε ότι θα υπάρξει «ισχυρή» ζήτηση όχι μόνο για τις κάρτες γραφικών της MSI αλλά για μητρικές κάρτες και gaming laptops, κατά τη διάρκεια του 2021. Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος, αυτά τα προϊόντα θα γνωρίσουν διψήφια ανάπτυξη.

Πρόσφατα και η Asus επισήμανε την έλλειψη GPU της Nvidia που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές, λέγοντας επίσης πως το πρόβλημα με τις κάρτες γραφικών «επιμένει». Είναι σχεδόν αδύνατον να αγοράσει κάποιος μία νέα κάρτα γραφικών καθώς όταν οι RTX ή Big Navi κάρτες εμφανίζονται διαθέσιμες, αυτές σχεδόν στιγμιαία εξαφανίζονται από τα «ράφια» είτε από τους λεγόμενους «scalpers» που θέλουν να μεταπωλήσουν την κάρτα για περισσότερα χρήματα είτε από τους «ανθρακωρύχους» κρυπτονομισμάτων.

Αυτό έχει οδηγήσει σε μία περίεργη κατάσταση με ακραία μέτρα, όπως την Nvidia να επανακυκλοφορεί την GTX 1050 Ti (μία κάρτα που είχε σταματήσει η παραγωγή εδώ και 2 χρόνια) για να δώσει έστω μία επιλογή στους χρήστες που αναζητούν μία budget λύση για να παίξουν τα παιχνίδια τους.