Σίγουρα η ανακοίνωση της σειράς GeForce RTX 30 GPU της Nvidia έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον, με την εταιρεία να δίνει έμφαση στην τεράστια αύξηση επιδόσεων που προσφέρει έναντι της προηγούμενης γενιάς.

Ειδικότερα για το «μεσαίο» μοντέλο της σειράς, την GeForce RTX 3080, η Nvidia προχώρησε σήμερα στη δημοσιοποίηση ενός βίντεο στο οποίο βλέπουμε τις επιδόσεις της κάρτας έναντι της RTX 2080 Ti την οποία και έρχεται να αντικαταστήσει. Το demo βασίζεται σε ένα από τα πιο απαιτητικά παιχνίδια, το Doom Eternal, με τις δύο κάρτες να αναμετρούνται αν και ο νικητής είναι γνωστός εκ των προτέρων. Αυτό που δεν γνωρίζαμε πάντως είναι το πόσο καλύτερη κάρτα είναι η RTX 3080 αφού οι διαφορές στα fps φτάνουν ακόμα και το 50%, ενώ είναι ικανή να παρέχει 120fps στην 4K ανάλυση κατά μέσο όρο και με όλες τις ρυθμίσεις του παιχνιδιού στο μέγιστο.

Όπως είχε αναφέρει και κατά την παρουσίαση της νέας της σειράς GPU, η RTX 3080 προσφέρει διπλάσιες επιδόσεις από αυτές της βασικής έκδοσης της RTX 2080 κάτι που είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακό σε παιχνίδια όπως το Doom Eternal και πάντα στην 4K ανάλυση. Όταν πρωτοκυκλοφόρησε πριν 2 χρόνια, η συγκεκριμένη κάρτα γραφικών παρείχε σταθερές επιδόσεις για 4K gaming, με τον αντικαταστάτη της να παρέχει πλέον τις απαραίτητες βελτιώσεις για 4K gaming στα 144Hz και στα κορυφαία παιχνίδια της εποχής μας.

Ένα ακόμη τεράστιο πλεονέκτημα της RTX 3080 είναι και το κόστος της αφού αυτό έχει οριστεί στα $699, με ημερομηνία κυκλοφορίας την 17η Σεπτεμβρίου. Συγκριτικά η Nvidia είχε κοστολογήσει την RTX 2080 Ti στα $1199 όταν πρωτοκυκλοφόρησε. Ειδικότερα για τις επιδόσεις της νέας GPU, αυτές φτάνουν τα 30 teraflops κάτι που σημαίνει ότι είναι τρεις φορές μεγαλύτερες από αυτές ενός PlayStation 5 και δύο φορές μεγαλύτερες από αυτές του Xbox Series X

  • Like 5