Η Nvidia ανακοίνωσε μια "πολυετή συνεργασία" με τη Microsoft για την κατασκευή "ενός από τους ισχυρότερους υπερυπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο", ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να διαχειρίζεται τα τεράστια υπολογιστικά φορτία που απαιτούνται για την εκπαίδευση και το scale της τεχνητής νοημοσύνης.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Nvidia θα χρησιμοποιήσει τα scalable virtual machines της Microsft για να επιταχύνει τις εξελίξεις σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που είναι κοντά στο μοντέλο λειτουργίας του DALL-E

Βασισμένος στην υποδομή Azure Cloud της Microsoft, ο AI υπερυπολογιστής θα χρησιμοποιεί δεκάδες χιλιάδες ισχυρές H100 και A100 GPU της Nvidia καθώς και την πλατφόρμα δικτύωσης Quantum-2 InfiniBand. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο συνδυασμός της πλατφόρμας Azure Cloud της Microsoft και των GPUs, της δικτύωσης και της πλήρους σουίτας AI της NVIDIA θα επιτρέψει σε περισσότερες επιχειρήσεις να εκπαιδεύσουν, να αναπτύξουν και να κάνουν scale την τεχνητή νοημοσύνη - συμπεριλαμβανομένων μεγάλων, υπερσύγχρονων μοντέλων. Οι δύο εταιρείες θα αναπτύξουν επίσης από κοινού το DeepSpeed, το λογισμικό βελτιστοποίησης deep learning  της Microsoft.

Σε δήλωσή της, η Nvidia δήλωσε ότι ο υπερυπολογιστής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την "έρευνα και την περαιτέρω επιτάχυνση των εξελίξεων στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη", μια σχετικά νέα κατηγορία μεγάλων γλωσσικών μοντέλων όπως το DALL-E και το Stable Diffusion που χρησιμοποιούν αλγόριθμους αυτοεκμάθησης για τη δημιουργία ποικίλου περιεχομένου, όπως κείμενο, κώδικας, ψηφιακές εικόνες, βίντεο και ήχος. Αυτά τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης έχουν γνωρίσει ταχεία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, γεγονός που έχει αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση για ισχυρή υπολογιστική υποδομή ικανή να κλιμακώνεται παράλληλα με την ανάπτυξή τους.

«Η τεχνολογική πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης καθώς και η υιοθέτηση από τη βιομηχανία επιταχύνονται. Ένα τεράστιο κύμα έρευνας, έχει προωθήσει νέες startups και έχει καταστήσει δυνατές νέες επιχειρηματικές εφαρμογές», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Nvidia Manuvir Das , που είναι υπεύθυνος για το τμήμα του enterprise computing. «Η συνεργασία μας με τη Microsoft θα παρέχει στους ερευνητές και τις εταιρείες, υποδομές και λογισμικό AI τελευταίας τεχνολογίας για την αξιοποίηση της δύναμης της τεχνητής νοημοσύνης».

  • Like 6
  • Sad 1