Η Nvidia δημιούργησε ένα εικονικό αντίγραφο ολόκληρου του πλανήτη και τώρα θέλει να το αξιοποιήσει προκειμένου να απαντήσει στο κλασικό ερώτημα, "Τι καιρό θα κάνει;"

Η ταχύτερη και ακριβέστερη πρόγνωση του καιρού αναμένεται να αποτελέσει εφικτό στόχο για ολόκληρο τον πλανήτη, χάρη σε μια καινοτομία της Nvidia.

Ο τεχνολογικός κολοσσός που βρίσκεται πλέον καθημερινά στην ειδησεογραφική επικαιρότητα ανακοίνωσε μια νέα ψηφιακή, δίδυμη πλατφόρμα cloud, η οποία, όπως υποστηρίζει, θα βοηθήσει τους μετεωρολόγους και τους ειδικούς αναλυτές να δημιουργήσουν συνθετότερες και λεπτομερέστερες προσομοιώσεις του καιρού, και όχι μόνο.

Τα νέα Earth-2 API, τα οποία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της Nvidia GTC 2024, μπορούν να αξιοποιηθούν προκειμένου να βοηθήσουν στον περιορισμό των ζημιών ύψους 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προκαλούνται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταγράφονται σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, με τη Nvidia να υποστηρίζει ότι πλέον η προσπάθεια μπορεί να ξεκινήσει σε μια κλίμακα που όμοιά της δεν υπήρξε ποτέ.

"Τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα είναι πλέον κάτι το σύνηθες: πρωτοφανείς ξηρασίες, σαρωτικοί τυφώνες και πλημμύρες άνευ προηγουμένου εμφανίζονται πλέον στις ειδήσεις με ανησυχητική συχνότητα, δήλωσε ο Τζένσεν Χουάνγκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Nvidia. "Τα Earth-2 cloud API επιχειρούν να μας βοηθήσουν να προετοιμαστούμε καλύτερα -και να μας εμπνεύσουν ώστε να κινητοποιηθούμε προκειμένου να μετριάσουμε- τα ακραία καιρικά φαινόμενα".

Η Nvidia αναφέρει πως τα νέα μοντέλα πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από κυβερνήσεις και οργανισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Κεντρικής Μετεωρολογικής Διεύθυνσης της Ταϊβάν, η οποία στοχεύει να αξιοποιήσει την καλύτερη πρόβλεψη της πορείας των τυφώνων, με εγκαιρότερες προγνώσεις τέτοιων φαινομένων, γεγονός που θα επιτρέψει την ταχύτερη απομάκρυνση των πολιτών από τις περιοχές που θα πληγούν.

Τα Earth-2 cloud API θα τρέχουν στο DGX Cloud της Nvidia, οπότε θα είναι διαθέσιμα σε όλους τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να δημιουργήσουν υψηλής ανάλυσης προσομοιώσεις.

Η τεχνολογία αυτή αξιοποιεί το νέο μοντέλο δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσει η Nvidia, με την επωνυμία CorrDiff, ικανό να δημιουργεί εικόνες με 12,5 φορές υψηλότερη ανάλυση από ό,τι τα υφιστάμενα αριθμητικά μοντέλα, 1.000 φορές γρηγορότερα και με 3.000 φορές μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα, ενώ παράλληλα θα διορθώνει αστοχίες προηγούμενων μοντέλων, συνδυάζοντας πολλαπλές πηγές πληροφοριών, προκειμένου να δημιουργήσει πολύ πιο ακριβείς και στοχευμένες μετεωρολογικές προβλέψεις.

  • Like 15