Λόγους εθνικής ασφαλείας επικαλείται το Ηνωμένο Βασίλειο

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να εξετάσει την πώληση της εταιρίας σχεδιασμού chip Arm Holdings σε αμερικανική εταιρία, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφαλείας. 

Η ιαπωνική SoftBank σκόπευε να πουλήσει τη βρετανική εταιρία στη Nvidia, έναντι περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όμως, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Όλιβερ Ντάουντεν δήλωσε πως επιθυμούσε να αξιολογήσει τις προεκτάσεις της πώλησης αυτής η αρχή προστασίας του ανταγωνισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

"Κατόπιν προσεκτικής εξέτασης της προτεινόμενης εξαγοράς, προχώρησα σήμερα στην υποβολή αιτήματος παρέμβασης", δήλωσε ο βρετανός υπουργός. "Στη συνέχεια, και προκειμένου να με βοηθήσει να συγκεντρώσω τις σχετικές πληροφορίες, η ανεξάρτητη αρχή προστασίας του ανταγωνισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ετοιμάσει έκθεση σχετικά με τις προεκτάσεις της εξαγοράς, η οποία θα συνδράμει στη λήψη τυχόν περαιτέρω αποφάσεων".

Η τεχνολογία που έχει αναπτύξει η Arm βρίσκεται στην καρδιά των περισσότερων smartphone και γενικά των "ευφυών" συσκευών ανά τον κόσμο.

Όμως, όταν η εταιρία, με έδρα το Κέιμπριτζ -η οποία παραχωρεί άδειες χρήσης της τεχνολογίας της σε κολοσσούς όπως η Apple, η Samsung και η Huawei- αποδέχτηκε την πρόταση εξαγοράς που υπέβαλε η αμερικανική εταιρία Nvidia, που ειδικεύεται στις κάρτες γραφικών, προέκυψαν ενστάσεις.

Τον Ιανουάριο, η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) ανακοίνωσε ότι είχε ξεκινήσει έλεγχο της προτεινόμενης εξαγοράς, στον απόηχο των ανησυχιών που είχαν αρχίσει ήδη να διατυπώνονται πως η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει την Arm στο να αυξήσει τις τιμές, να μειώσει την ποιότητα ή ακόμη και να αποσύρει πλήρως την παροχή των υπηρεσιών της προς ανταγωνιστές της Nvidia.

Ο κύριος Ντάουντεν ζήτησε ήδη από την ανεξάρτητη αρχή να προχωρήσει σε έρευνα "πρώτου σταδίου", από το αποτέλεσμα της οποίας θα εξαρτηθεί αν θα υπάρξει πλήρης έρευνα "δεύτερου σταδίου", η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στο μπλοκάρισμα της συμφωνίας.

Εκπρόσωπος της Nvidia δήλωσε: "Δεν θεωρούμε πως η κίνηση αυτή δημιουργεί το οποιοδήποτε ζήτημα εθνικής ασφαλείας. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τις βρετανικές αρχές, όπως κάνουμε από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε αυτή η συμφωνία".

Πέρυσι, περισσότερα από 2.000 στελέχη της αγοράς υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή, καλώντας το Βρετανό πρωθυπουργό να εμποδίσει τη συγχώνευση, ισχυριζόμενοι πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας και συρρίκνωση της επιρροής της χώρας.

Από την πλευρά της, η Nvidia έχει δεσμευτεί να διατηρήσει την έδρα της Arm στο Ηνωμένο Βασίλειο, να προχωρήσει σε επιπλέον προσλήψεις και να διατηρήσει την εταιρική επωνυμία. Όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά η αμερικανική εταιρία, από τη συμφωνία αυτή θα προκύψει "η κορυφαία εταιρία computing για την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης".

Εντωμεταξύ, η Nvidia θα μπορούσε να συναντήσει εμπόδια από τις ρυθμιστικές αρχές και άλλων χωρών.

Η Κίνα, ειδικότερα, έχει καταστήσει ήδη σαφές πως δεν την ικανοποιεί μια συμφωνία που οδηγεί σε τέτοια θέση ισχύος έναν αμερικανικών συμφερόντων κολοσσό, τη στιγμή μάλιστα που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη επιχειρήσει να περιορίσουν την πρόσβαση κινεζικών εταιριών στην τεχνολογία παραγωγής ημιαγωγών.

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών έχει περιθώριο έως τις 30 Ιουλίου προκειμένου να υποβάλλει την έκθεσή της στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

 

  • Like 2