Ακάθεκτη συνεχίζει την πορεία της η Nvidia για τη διατήρηση των πρωτείων στην αγορά των chip τεχνητής νοημοσύνης.

Στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Nvidia που απευθύνεται στους developers θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε το πώς σχεδιάζει να κινηθεί στο άμεσο μέλλον η εταιρία που αυτή τη στιγμή πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Το συνέδριο θα είναι το πρώτο που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης μετά την πανδημία. Η Nvidia αναμένει τη συμμετοχή 16.000 ανθρώπων στην εκδήλωση, αριθμός περίπου διπλάσιος σε σχέση με εκείνους είχαν αυτοπρόσωπη παρουσία στην εκδήλωση του 2019.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, η χρηματιστηριακή αποτίμηση της Nvidia ξεπέρασε τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια και πλέον απέχει "μόλις" 400 δισεκατομμύρια δολάρια από το να ξεπεράσει την Apple ως η εταιρία με τη δεύτερη υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στο αμερικανικό χρηματιστήριο, πίσω από τη Microsoft, που αναμένεται να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα έσοδα της Nvidia θα καταγράψουν φέτος θεματική αύξηση, κατά 81%, φτάνοντας στα 110 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι εταιρίες του χώρου αγοράζουν κατά δεκάδες χιλιάδες τα κορυφαίας τεχνολογίας chip της εταιρίας, προκειμένου να βασίσουν σε αυτά chatbots, προγράμματα δημιουργίας εικόνων και άλλα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Οι πωλήσεις αυτές είναι διπλάσιες εκείνων που οι αναλυτές προβλέπουν για την Intel, την εταιρία που κυριάρχησε στην εποχή της ραγδαίας ενίσχυσης των προσωπικών υπολογιστών. Το ερώτημα είναι κατά πόσο η Nvidia μπορεί να διατηρήσει το πρόσφατο, εντυπωσιακό προβάδισμά της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και να το μεταφράσει σε μακροπρόθεσμα κυρίαρχη θέση σε αυτή τη νέα εποχή της τεχνολογίας.

Στο επίκεντρο της προσπάθειας αυτής θα βρεθεί ο νέος κορυφαίος AI επεξεργαστής της εταιρίας, ο οποίος εκτιμάται ότι θα παρουσιαστεί με την επωνυμία Β100. Το chip θα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτει στην αγορά η Nvidia και πιθανότατα θα αρχίσει να αποστέλλεται στους πελάτες της εταιρίας μέσα στο 2024.

Η ζήτηση για τα προϊόντα της Nvidia υπερβαίνει εδώ και καιρό την προσφορά, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις ενδιαφερόμενων στον τομέα της ανάπτυξης λογισμικού που περιμένουν επί μήνες για μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν υπολογιστές βελτιστοποιημένους για χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Είναι απίθανο να ανακοινώσει η Nvidia συγκεκριμένες τιμές στην εκδήλωση της ερχόμενης εβδομάδας, όμως ο B100 ενδεχομένως να υπερβαίνει σε κόστος τον προκάτοχό του, ο οποίος αυτή τη στιγμή ξεπερνά σε τιμές αγοράς τα 20.000 δολάρια.

Οι μετοχές της Nvidia καταγράφουν κέρδη της τάξης του 83% μέσα στο 2024, ενώ την προηγούμενη χρονιά η αξία τους είχε υπερτριπλασιαστεί. Παρ' όλα αυτά, καταγράφονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο το χρηματιστηριακό ράλι να ανακοπεί απότομα, σε περίπτωση που οι προβλέψεις των αναλυτών αποδειχτούν υπεραισιόδοξες.

Την Τετάρτη, η μετοχή της Nvidia κατέγραψε πτώση της τάξης του 1,1%, κλείνοντας στα 908,88 δολάρια.

Ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας για την μελλοντική πορεία της εταιρίας έχει να κάνει με το κατά πόσο η Nvidia θα κατορθώσει να εδραιώσει σαφές τεχνολογικό προβάδισμα έναντι των Κινέζων ανταγωνιστών της. Η Ουάσιγκτον εμποδίζει την πρόσβαση της Κίνας στα πλέον προηγμένα chip της Nvidia, με το Πεκίνο να έχει στραφεί στα προϊόντα της Huawei, τα οποία καταγράφουν επιδόσεις αντίστοιχες με το Α100, το chip που παρουσίασε η Nvidia το 2020.

Καμία κινεζική εταιρία δεν έχει ισχυριστεί μέχρι στιγμής ότι κατόρθωσε να πιάσει επιδόσεις αντίστοιχες με την τρέχουσα ναυαρχίδα της Nvidia, το Η100, που κυκλοφόρησε το 2022, ενώ εκτιμάται πως η επικείμενη παρουσίαση του Β100 θα ανοίξει ακόμη περισσότερο την ψαλίδα με τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της η Κίνα. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες αναλύσεις, το προβάδισμα της Nvidia αναμένεται με τον καιρό να καθίσταται γεωμετρικά μεγαλύτερο.

  • Like 2