Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανεξάρτητος ερευνητής ασφαλείας, ανακάλυψε ότι ο γνωστός κατασκευαστής smartphone, OnePlus, συγκέντρωνε μια σειρά από δεδομένα μέσω των κινητών του τηλεφώνων.

Ως αποτέλεσμα των ευρημάτων, η OnePlus θα προχωρήσει στην αλλαγή πολιτικής συλλογής δεδομένων τηλεμετρίας που στέλνουν αυτόματα τα OnePlus μοντέλα χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη, μερικά από τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίησή του. Τα δεδομένα που καταγράφει το Oxygen OS αφορά το πότε ο χρήστης ανοιγοκλείνει το κινητό του, ποιες εφαρμογές χρησιμοποιεί αλλά και σε ποια ασύρματα δίκτυα συνδέεται.

 

Σημαντικότερο όμως ήταν το στοιχείο πως η OnePlus ανάμεσα στα στοιχεία τηλεμετρίας που στέλνει σε server που διατηρεί στην Amazon, περιλαμβάνεται και ο μοναδικός κωδικός IMEI που διαθέτει κάθε smartphone, μαζί με τις ονομασίες των δικτύων κινητής τηλεφωνίας που έχει συνδεθεί η συσκευή. H απάντηση της OnePlus ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία χρησιμοποιούνται από την εταιρεία για βελτιστοποίηση του λογισμικού των κινητών τηλεφώνων της για καλύτερη εμπειρία χρήσης αλλά και για παροχή καλύτερης υποστήριξης μετά την αγορά. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του τη δυνατότητα να απενεργοποιήσει μέσα από τις ρυθμίσεις την αποστολή μερικά από αυτά τα στοιχεία όχι όμως όλα, κάτι που προκάλεσε και αρκετά παράπονα από τη βάση χρηστών της OnePlus.

 

Με νεώτερη όμως ανακοίνωση, ο συνιδρυτής της OnePlus, Carl Pei, αναφέρει ότι η εταιρεία του θα λάβει σύντομα νέα μέτρα για το όλο θέμα. Έτσι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, όλα τα OnePlus smartphones που στηρίζονται στην πλατφόρμα του OxygenOS, θα εμφανίζουν κατά τη διαδικασία της αρχικής εγκατάστασης ένα μήνυμα που θα ενημερώνει τους χρήστες αν θέλουν να συμμετάσχουν στο "πρόγραμμα εμπειρίας χρήστη". Ο οδηγός εγκατάστασης θα ενημερώνει ξεκάθαρα ότι το πρόγραμμα θα συλλέγει αναλυτικά στοιχεία χρήσης ενώ η OnePlus θα συμπεριλάβει και ένα επεξηγηματικό κείμενο όρων που θα εξηγεί περαιτέρω το ποια στατιστικά στοιχεία ακριβώς συλλέγει η εταιρεία. Σε αυτά τα στοιχεία διευκρινίζει ο Carl Pei, δε θα περιλαμβάνεται πλέον η αποστολή του αριθμού τηλεφώνου, διευθύνσεις MAC αλλά και πληροφορίες για συνδέσεις σε ασύρματα δίκτυα, με την OnePlus να σταματά οριστικά την καταγραφή τους. Επιπλέον ο συνιδρυτής της OnePlus τονίζει ότι η εταιρεία του ποτέ δεν γνωστοποίησε οποιοδήποτε πληροφορία που έχει στη διάθεσή της σε κάποια άλλη εταιρεία ή υπηρεσία.

 

Ακόμα πάντως και η άρνηση συμμετοχής στο πρόγραμμα εμπειρίας χρήστη", δεν είναι αρκετή για την αποστολή άλλων δεδομένων τηλεμετρίας, με τον χρήστη που επιθυμεί κάτι τέτοιο να πρέπει να καταφύγει στην εκτέλεση εντολών μέσα από command line.

 

Link.png Site: TechCrunch