Η νέα κάμερα χρησιμοποιεί AI τεχνολογία και εκμεταλλεύεται καλύτερα τα pixel του OLED πάνελ της οθόνης.

Μέχρι πρόσφατα, υπήρχε μόνο ένα smartphone εξοπλισμένο με κάμερα κάτω από την οθόνη, το Axon 20 5G της ZTE. Αν και άλλοι κατασκευαστές όπως η Oppo, η Vivo και η Xiaomi είχαν δοκιμάσει αυτή τη φουτουριστική τεχνολογία, καμία τους δεν την ενσωμάτωσε σε κάποιο τηλέφωνο κυρίως λόγω της χαμηλής ποιότητας της εικόνας. Παρά βέβαια τις πολλές επικρίσεις, η ZTE αναφέρει πως χρησιμοποίησε μία βελτιωμένη έκδοση της κάμερας κάτω από την οθόνη και την ενσωμάτωσε στο Axon 30 5G που κυκλοφόρησε στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα.

Λίγες ημέρες μετά η Oppo αποκάλυψε την κάμερα τρίτης γενιάς κάτω από την οθόνη, η οποία, με βάση ένα δείγμα που παρείχε η εταιρεία, φαίνεται να είναι αρκετά ελπιδοφόρα χωρίς θολά ή πολύ λαμπερά σημεία. Βέβαια, αυτή ήταν μία μόνο φωτογραφία και προφανώς πρέπει να περιμένουμε έως ότου δούμε την τεχνολογία σε πιο ολοκληρωμένες δοκιμές. Σε κάθε περίπτωση, η κατασκευή της οθόνης και η AI τεχνολογία που χρησιμοποίησε η Oppo και όπου έφεραν αυτό το αποτέλεσμα, είναι αρκετά ενδιαφέροντα.

oppo-kamera-kato-apo-tin-othoni-2.JPG.967a2a20739d97b7d8e5c74fae633d18.JPG

Με λίγα λόγια, τίποτα δεν έχει αλλάξει ως προς το πώς βλέπει η κάμερα κάτω από την οθόνη. Η απόδοση της κάμερας περιορίζεται από το πόσο φως μπορεί να διαπεράσει από τα κενά μεταξύ των pixels της OLED οθόνης. Επομένως, η βοήθεια της AI τεχνολογίας είναι ακόμη απαραίτητη. Η Oppo αναφέρει ότι εκπαίδευσε τη δική της AI μηχανή χρησιμοποιώντας δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες προκειμένου να επιτύχει πιο ακριβείς διορθώσεις, καλύτερη ισορροπία λευκού και καλύτερο HDR.

oppo-kamera-kato-apo-tin-othoni-3.JPG.a2b1bde2da5b2b846483f50d68d5ddbd.JPG

 Μία άλλη βελτίωση έχει γίνει και στην ίδια την οθόνη. Με την προηγούμενη υλοποίηση η εταιρεία είχε επιλέξει να μειώσει την πυκνότητα των pixel στην περιοχή πάνω από την κάμερα, προκειμένου να περνάει περισσότερο φως στον αισθητήρα. Αυτό όμως οδήγησε σε μία εμφανή στο μάτι περιοχή πάνω από την περιοχή της κάμερας, η οποία δεν θα άρεσε στους χρήστες όταν για παράδειγμα αυτοί παρακολουθούσαν βίντεο ή διάβαζαν κάποιο άρθρο.

Τώρα η Oppo, σε συνεργασία με την εταιρεία κατασκευής της οθόνης, κατά πάσα πιθανότητα τη Samsung, βρήκαν έναν τρόπο να ενισχύσουν το φως που διαπερνάει τα pixel συρρικνώνοντας ελαφρώς τη γεωμετρία κάθε pixel πάνω από την περιοχή της κάμερας. Έτσι, διατηρείται η ίδια πυκνότητα pixel των 400 ppi, όπως και η υπόλοιπη οθόνη, δημιουργώντας μία πιο συνεπή εμφάνιση.

oppo-kamera-kato-apo-tin-othoni-4.JPG.fc02327923279724ae40d5e36da12903.JPG

Μάλιστα η Oppo ανέφερε ότι αυτό ενισχύεται περαιτέρω από ένα διαφανές υλικό καλωδίωσης καθώς και μία νέα αρχιτεκτονική στην περιοχή της οθόνης. Με αυτές τις αλλαγές η εταιρεία υπόσχεται πιο ακριβή έλεγχο της εικόνας και μεγαλύτερη ευκρίνεια, ενώ χάρη στη νέα αρχιτεκτονική που έχει ως αποτέλεσμα και την καλύτερη πρόληψη του burn-in, η οθόνη έχει έως 50% μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο.

Η Oppo δεν έχει αναφέρει ακόμη πότε οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη νέα τεχνολογία της κάμερας, αλλά δεδομένης της στιγμής που η εταιρεία αποφάσισε να την ανακοινώσει, δεν θα ήταν έκπληξη αν το Axon 30 5G της ZTE χρησιμοποιεί ήδη τη νέα κάμερα. Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν ενδιαφέρον αν όλη η βιομηχανία των smartphones αποφάσιζε εντός των επόμενων μηνών να αντικαταστήσει τα notches με κάμερες κάτω από την οθόνη.

  • Like 2