Το πρώτο τηλέφωνο στον κόσμο με κάμερα κάτω από την οθόνη έρχεται από τη ZTE.

Η ZTE είχε ανακοινώσει πριν μερικές εβδομάδες πως θα λανσάρει το πρώτο smartphone που θα ενσωματώνει κάμερα κάτω από την οθόνη. Έτσι κι έγινε, φέρνοντας το Axon 20 5G το οποίο εκτός από νέες τεχνολογίες ενσωματώνει κι άλλα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά.

Το ZTE Axon 20 5G δεν έχει κάποιο notch, αντιθέτως την selfie κάμερα των 32MP την κρύβει κάτω από την οθόνη OLED των 6.9’’ 90Hz. Μάλιστα, η οθόνη έχει ελάχιστα bezels γύρω της, για μία γεμάτη εμπειρία smartphone. Σύμφωνα με την εταιρία, η περιοχή γύρω από την κάμερα φαίνεται εξίσου φωτεινή και ζωντανή όπως η υπόλοιπη οθόνη. Η ZTE αναφέρει ότι το έχει επιτύχει χρησιμοποιώντας ένα υλικό υψηλής διαφάνειας που αποτελείται από οργανικές και ανόργανες μεμβράνες.

Η τοποθέτηση της κάμερας κάτω από την οθόνη καθιστά δυσκολότερη τη διατήρηση της ίδιας υψηλής ποιότητας στις φωτογραφίες με άλλες αντίστοιχες κάμερες, οπότε για να αντισταθμίσει η ZTE την πιθανή διαφορά, ανέπτυξε ειδικούς αλγορίθμους που αντιμετωπίζουν προβλήματα θολότητας και χρωμάτων. Η ZTE αναφέρθηκε επίσης και στον συγχρονισμό των χρωμάτων μεταξύ της κάμερας και της οθόνης, ο οποίος ενδεχομένως βοηθάει στη λήψη φωτογραφιών κατά τη διάρκεια του στιγμιαίου τρεμοπαίγματος PWM (Pulse-Width Modulation) της οθόνης. Το PWM ουσιαστικά είναι ένας τρόπος ελέγχου της φωτεινότητας της οθόνης κατά τον οποίο η οθόνη για ελάχιστο χρόνο (χωρίς να το αντιληφθεί ο χρήστης) μειώνει την φωτεινότητά της διακόπτοντας την εκπομπή φωτός.

image.png.2c0f0725aeac28905646c46ab4d74bf2.png

Το τηλέφωνο διαθέτει επίσης έναν αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη αλλά και σύστημα ήχου κάτω από την οθόνη. Στο πίσω μέρος υπάρχει τετραπλό σύστημα που αποτελείται από αισθητήρα 64MP, ευρυγώνιο 8MP, αισθητήρα βάθους 2MP αλλά και αισθητήρα macro. Το Axon 20 5G θα είναι διαθέσιμο για παραγγελία στην Κίνα από τις 10 Σεπτεμβρίου με κόστος περίπου $320 και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές αν αυτό θα κυκλοφορήσει και σε άλλες αγορές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μία κινέζικη εταιρία παρουσιάζει μία λύση για να αντικαταστήσει το notch επάνω στην οθόνη. Η Oppo έδειξε το δικό της πρωτότυπο smartphone με κάμερα κάτω από την οθόνη τον Ιούνιο του 2019, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει κυκλοφορήσει κάποιο τηλέφωνο ενώ και η Xiaomi έχει δημοσιοποιήσει τις δικές της προσπάθειες.

Η Apple επίσης, λέγεται πως εργάζεται σε έναν σχεδιασμό χωρίς notch. Το notch ήταν μία αμφιλεγόμενη «αναβάθμιση» από τότε που έκανε το ντεμπούτο του στο iPhone X το 2017 και για την ώρα είναι άγνωστο πότε αυτό θα αφαιρεθεί εντελώς.