Σημαντική νίκη στη μακροχρόνια δικαστική διαμάχη της με την Oracle, σχετικά με την καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων της Oracle πάνω στα “Java APIs” τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και τη συγγραφή εφαρμογών στο Android, πέτυχε σήμερα η Google.

Η Google κατηγορήθηκε το 2010 από την Oracle πως αντέγραψε κώδικα από 37 ΑΡΙs, προκειμένου να αναπτύξει ταχύτερα ένα λειτουργικό σύστημα (Android), με τη δημιουργία του οποίου ουσιαστικά κατέκτησε την παγκόσμια αγορά των smartphones.

 

Το κατηγορητήριο περιελάμβανε μία και μοναδική ερώτηση: αν η Google είχε καταχραστεί ή όχι τα πνευματικά δικαιώματα (τον κώδικα) της Oracle, με το σώμα των ενόρκων να δικαιώνει τους αρχικούς ισχυρισμούς της Google, ότι δηλαδή η χρήση της πλατφόρμας ανάπτυξης Java της Oracle - για τη δημιουργία του Android - προστατεύεται από τη "δίκαιη χρήση" του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

 

Η ομόφωνη αυτή απόφαση σηματοδοτεί τη λήξη της δικαστικής διαμάχης, με την Oracle να μην καταφέρνει να λάβει ως αποζημίωση το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 9 δισ. δολαρίων που διεκδικούσε.

 

Η Google χαρακτήρισε την ετυμηγορία των ενόρκων ως “μια σημαντική νίκη για το οικοσύστημα του Android” και τους προγραμματιστές λογισμικού, οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν την εντύπωση ότι οι υλοποιήσεις τους βασίζονταν σε “ανοιχτά και ελεύθερα” APIs, με τα στελέχη της Oracle να επιμένουν ότι η αμερικανική εταιρεία αντέγραψε 11.500 γραμμές κώδικα - τις οποίες και συμπεριέλαβε στο Android.

 

“Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Google ανέπτυξε το Android αντιγράφοντας παράνομα σημαντικά τμήματα της τεχνολογίας της Java, ώστε να εισέλθει ταχύτερα στην αγορά των φορητών συσκευών.” δήλωσε η Ντόριαν Ντάλεϊ (Executive Vice President, Secretary & General Counsel, Oracle Corporation).

 

Κατά τη διάρκεια της δίκης, η οποία κράτησε περίπου δύο εβδομάδες, οι εταιρείες επικαλέστηκαν ως μάρτυρες αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη, όπως ο Πρόεδρος της Alphabet, Έρικ Σμιντ, ο Λάρι Πέιτζ (CEO, Alphabet) και ο Σάφρα Κατζ (Co-CEO, Oracle).

 

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η μετοχή της Google σημείωσε μικρή ανάκαμψη ενώ της Oracle υποχώρησε κατά 1%.

 

Link.png Site: Reuters