Σύμφωνα με αναφορές, η εταιρεία Zeiss σταμάτησε την κατασκευή όλων των φακών, των προϊόντων φωτογραφίας και των φίλτρων της.

Αυτό σημαίνει ότι θα πάψουν να υπάρχουν στην αγορά οι φακοί Zeiss Batis, Milvus, Otus και Loxia. Εδώ και καιρό επίσης έχουν σταματήσει να παράγονται φακοί μοντούρας M (M-mount) κάτι βεβαίως που δεν αποτελεί έκπληξη από τη στιγμή που εδώ και χρόνια, η Carl Zeiss σταμάτησε να είναι βασικό μέλος της διεθνούς βιομηχανικής ένωσης CIPA. Η τελευταία φορά που η Zeiss ανακοίνωσε κάτι άξιο συζήτησης ήταν το 2019 όταν αποκάλυψε έναν φακό Ventum για drones E-mount της Sony. Από τότε, δεν έκαναν καμία ανακοίνωση για κάποιον φωτογραφικό φακό με εξαίρεση το 2022, που έκαναν γνωστό ότι ο σπάνιος φακός Zeiss Planar 0,7/50mm που χρησιμοποιούσε ο σκηνοθέτης Stanley Kubrick επέστρεψε και εκτίθεται στο Zeiss Museum of Optics. Στα τέλη Φεβρουαρίου φέτος έγινε γνωστό ότι η Zeiss σταμάτησε την παραγωγή της Android-powered φωτογραφικής μηχανής της ZX1.  

Chris-Gampat-The-Phoblographer-Zeiss-28mm-f2.8-M-mount-review-product-images-4.jpg

Η εταιρεία σταμάτησε να έχει έσοδα από τα καταναλωτικά φωτογραφικά προϊόντα εδώ και αρκετό καιρό. Πλέον, η Zeiss έχει έσοδα από τον κινηματογραφικό κόσμο και όχι από τον φωτογραφικό, καθώς εξακολουθεί να κατασκευάζει φακούς για χρήση σε επαγγελματικές κινηματογραφικές μηχανές. Και άλλες εταιρείες, όπως η Tokina, ακολούθησαν την ίδια πορεία.

Άραγε θα έχει πρόβλημα η βιομηχανία της φωτογραφίας; Αμφιβάλλουμε λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες ανακοινώσεις των Sony, Nikon, Canon και άλλων. Το πρόβλημα φαίνεται πως είναι ότι οι κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών κοιτούν περισσότερο πως να αντιγράψουν ο ένας τον άλλον παρά να καινοτομήσουν για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την απειλή των κινητών τηλεφώνων. Όπως συνέβη και με το ρολόι χειρός, έτσι και η κάμερα βρέθηκε σε ένα… συρτάρι εξαιτίας του smartphone. Όμως η βιομηχανία των χρονογράφων προσαρμόστηκε και βασίστηκε στην πολυτέλεια ενώ αγκάλιασε διάφορα ακροατήρια. Ο κόσμος των φωτογραφικών καμερών, αντίθετα, έγειρε περισσότερο στην επιστήμη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κατασκευαστές έκαναν εξαιρετική δουλειά. Σε άλλες περιπτώσεις, εξακολουθούν -με το να μην καινοτομούν- να δίνουν στους καταναλωτές και στους παθιασμένους φωτογράφους έναν λόγο να μην θέλουν να αποκτήσουν νέα κάμερα ή φακό. Οι επαγγελματίες είναι επίσης αρκετά ευχαριστημένοι με τις αγορές τους και βασίζονται πλέον περισσότερο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για να φέρουν εις πέρας κάποια εγχειρήματα ή να αντιμετωπίσουν ζητήματα. Η τελευταία φορά που οι κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών κινήθηκαν σχετικά γρήγορα ήταν όταν έλαβαν την απόφαση, ο ένας μετά τον άλλον, να προσαρμοστούν στην κατάσταση που είχε δημιουργηθεί με την πανδημία και να κάνουν τις μηχανές τους να λειτουργούν και ως web cameras. Με την έλευση του AI και το post processing να αποκτά εκπληκτική δυναμική με την Τεχνητή Νοημοσύνη, αναρωτιόμαστε πως θα αντιδράσουν, αν αντιδράσουν. Αν πράγματι έχει έρθει το τέλος της Zeiss, το περιμέναμε εδώ και καιρό. Και χωρίς τη Zeiss, η βιομηχανία της φωτογραφίας θα επιβιώσει. Αυτό ωστόσο που χρειάζεται, απεγνωσμένα, είναι να εξελιχθεί. 

  • Like 3
  • Sad 10