Κάτι που σίγουρα θα χαροποιήσει τους χρήστες των Windows 10 με ARM συσκευές

Νέα αποτελέσματα από το Geekbench 5 διέρρευσαν online, που δείχνουν το νέο Snapdragon 8cx Gen 3 SoC της Qualcomm να αποδίδει πολύ καλά, που θεωρητικά μπορεί να συγκριθεί με τους Intel Core i7 11ης γενιάς. Αυτό σίγουρα θα είναι πολύ καλά νέα για χρήστες συσκευών όπως τα Surface της Microsoft, που μεταφράζεται σε μεγάλες διαφορές απόδοσης σε σχέση με τα υπάρχοντα μοντέλα.

Όπως πάντα με διαρροές, προτείνουμε να υπάρχει μια επιφύλαξη μέχρι να γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση, καθώς μπορεί να πρόκειται για δοκιμαστικό μοντέλο ή κάποια περίπτωση ψευδών score. Οι φήμες του επερχόμενου Snapdragon 8cx Gen 3 θέλουν το SoC να περιέχει 8 φυσικούς πυρήνες υψηλής απόδοσης με διαφορετικές συχνότητες, μια διαφορετική προσέγγιση από τον προκάτοχο που χρησιμοποιεί 4 πυρήνες υψηλής απόδοσης και 4 χαμηλής απόδοσης.

Αυτή η διαφορετική προσέγγιση δείχνει πολλά υποσχόμενη, με τα πρόωρα benchmarks να δείχνουν score κοντά στους i7 επεξεργαστές 11ης γενιάς της Intel. To single-core score του Snapdragon ανέρχεται σε 982 πόντους και το multi-core score σε 4,918. Σε αντίθεση, το Snapdragon 8cx Gen 2 έφτανε τους 795 πόντους και 3,050 αντίστοιχα.

snapdragon-8cx-3-leak.png

Όπως προείπαμε, το πιο εντυπωσιακό είναι πως πλησιάζει τον Intel Core i7-1160G7 (με 15W TDP), ο οποίος αποδίδει 1,400 πόντους σε single-core και 5,000 σε multi-core. Ακόμα και ο Core i7-1185G7 με μεγαλύτερο TDP στα 28W, αποδίδει 1,550 πόντους σε single-core και 5,600 πόντους σε multi-core.

Προφανώς οι Core i7 ξεπερνούν τα αποτελέσματα που διέρρευσαν από τον επερχόμενο Snapdragon 8cx Gen 3, αλλά το χάσμα είναι αισθητά μικρότερο απ' ότι ήταν με τον Snapdragon 2ης γενιάς. Ακολουθεί πίνακας με τα αποτελέσματα, που συγκρίνει διάφορα SoC του χώρου (μέσω Tom's Hardware).

snapdragon-8cx-3-vs-intel.PNG

Αυτό που κάνει εντύπωση, είναι η διαφορά απόδοσης σε σχέση με το M1 SoC της Apple, τα οποία ακόμα είναι σε μια διαφορετική κατηγορία. Βέβαια για να φτάσουν αυτά τα επίπεδα απόδοσης, βλέπουμε πως έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση σε σύγκριση με τα μοντέλα της Qualcomm.