Η Qualcomm ανακοίνωσε όλες τις λεπτομέρειες του επόμενου κορυφαίου της chipset, του Snapdragon 8 Gen 2, δίνοντας έμφαση στην καλύτερη απόδοση για εργασίες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Αυτό εκτείνεται από τον ενημερωμένο Hexagon επεξεργαστή με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη, έως την εξυπνότερη επεξεργασία εικόνας και ένα νέο modem που έχει σχεδιαστεί για καλύτερη απόδοση με τα δίκτυα 5G. Υποστηρίζει επίσης Wi-Fi 7, το νέο πρότυπο ασύρματης δικτύωσης που αναμένεται να κυριαρχήσει τις επόμενες χρονιές.

Σε σύγκριση με το Snapdragon 8 Gen 1, η CPU Kryo του Gen 2 περιλαμβάνει έναν κύριο πυρήνα βασισμένο στο Arm Cortex-X3, χρονισμένο στα 3,2 GHz. Υπάρχουν επίσης τέσσερις πυρήνες απόδοσης (ένας περισσότερος από πέρυσι) στα 2,8GHz και τρεις πυρήνες απόδοσης στα 2,0GHz - όλοι μεταξύ 200 και 300MHz ταχύτεροι από την περσινή υλοποίηση. Η Qualcomm αναφέρει ότι η CPU είναι κατά 35% ταχύτερη από την προηγούμενη γενιά, με εξοικονόμηση ενέργειας κατά 40%, δύο εντυπωσιακά νούμερα από γενιά σε γενιά που μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν ισχύουν. Ομοίως, η Adreno GPU είναι έως και 25% με 45% καλύτερη διαχείριση ενέργειας. Όλο το SoC είναι κατασκευασμένο με την κατασκευαστική μέθοδο των 4nm, όπως ίσχυε και με το Gen 1.
    
Η Qualcomm αναφέρει ακόμα ότι έχει προχωρήσει σε βελτιώσεις σε όλο τον Hexagon επεξεργαστή για έως και 4,35x ταχύτερη απόδοση AI. Η εταιρεία ισχυρίζεται επίσης ότι είναι σε θέση να χειριστεί πιο σύνθετες εργασίες, όπως η μετάφραση μιας γλώσσας σε πολλές γλώσσες σε πραγματικό χρόνο.

Πάνω που είχαμε αρχίσει να συνηθίζουμε το Wi-Fi 6, η Qualcomm προσθέτει υποστήριξη Wi-Fi 7 στο 8 Gen 2 chipset, το οποίο αποτελεί και το πρώτο SoC που υποστηρίζει τη νέα αυτή τεχνολογία. Ενσωματώνει ακόμα το Snapdragon X70 modem που ανακοινώθηκε στο Mobile World Congress νωρίτερα φέτος, με το δικό του επεξεργαστή AI για να βοηθήσει στην ενίσχυση της κάλυψης και της ταχύτητας 5G. Το X70 επιτρέπει επίσης διπλές ενεργές SIM 5G, που σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα δύο διαφορετικά δίκτυα 5G. 

Σε ότι αφορά τον ήχο, το κορυφαίο chipset της Qualcomm υποστηρίζει πλέον spatial audio, με τον ήχο να κινείται μαζί σας καθώς μετακινείτε το κεφάλι σας με συμβατά ακουστικά. Πρόκειται για μια νέα προσθήκη στην πλατφόρμα Snapdragon Sound της Qualcomm, αλλά κάτι που προσφέρεται ήδη από εταιρείες όπως η LG, η Samsung και η Apple. Πιθανόν πάντως να χρειαστείτε συμβατά ακουστικά για να είναι δυνατός ο εντοπισμός της κίνησης του κεφαλιού σας. Για τα παιχνίδια, το Snapdragon 8 Gen 2 υποστηρίζει τώρα ray tracing σε πραγματικό χρόνο για πιο ρεαλιστικό φως και αντανακλάσεις. Ανακοινώθηκε ότι εταιρείες όπως η Oppo και η Asus θα υποστηρίξουν τη συγκεκριμένη λειτουργία σε επερχόμενες συσκευές.
    
Το Spectra Image Signal Processor  της εταιρείας έχει τώρα την ετικέτα "Cognitive ISP", με τη δυνατότητα χρήσης σημασιολογικής κατάτμησης σε πραγματικό χρόνο για φωτογραφίες και βίντεο. Αυτό βοηθά το σύστημα εμφάνισης φωτογραφιών να αναγνωρίζει διαφορετικά είδη θεμάτων σε μια εικόνα και να εφαρμόζει τον κατάλληλο συντονισμό εικόνας. Θεωρητικά, βοηθά τη φωτογραφική μηχανή ενός smartphone να διακρίνει μεταξύ πραγμάτων όπως πρόσωπα, μαλλιά και ουρανό και να κάνει χρωματικές προσαρμογές για το καθένα ξεχωριστά κατά τη λήψη της εικόνας. Αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει την πρόβλεψη του πώς θα φαίνεται η τελική εικόνα στο viewfinder κατά τη λήψη της - πριν το λογισμικό και η επεξεργασία εικόνας κάνει τη δουλειά του. Ο Snapdragon 8 Gen 2 είναι επίσης ρυθμισμένος έτσι ώστε να υποστηρίζει νέους αισθητήρες φωτογραφιών από τη Sony και τη Samsung, τις δύο εταιρείες που κατασκευάζουν ουσιαστικά κάθε αισθητήρα κάμερας που βρίσκουμε σε smartphone σήμερα.

Περιέργως, ο 8 Gen 2 υποστηρίζει λήψη και αναπαραγωγή βίντεο 8K, με την εξαγωγή όμως της εικόνας σε διαφορετικά μέσα (πχ. τηλεόραση) να περιορίζεται στην 4K ανάλυση, κάτι που δεν είναι και το ιδανικότερο. Η λειτουργία "always-on" της κάμερας που παρουσιάστηκε με το Gen 1 και η οποία είχε δεχθεί αρνητικά σχόλια εξαιτίας θεμάτων ιδιωτικότητας, έχει μετονομαστεί πλέον σε "always sensing" υποστηρίζοντας λειτουργίες όπως η αυτόματη απόκρυψη ειδοποιήσεων όταν η συσκευή ανιχνεύει ότι κάποιος άλλος κοιτάζει την οθόνη του smartphone σας.

Ο κατάλογος των συνεργατών της Qualcomm για το Snapdragon 8 Gen 2 περιλαμβάνει τους συνήθεις υπόπτους όπως τη Motorola, τη Oppo και την ASUS ROG. Εντύπωση προκαλεί η απουσία της Samsung από τη λίστα αν και αξιόπιστες πληροφορίες ακόμα και από την ίδια τη Qualcomm, αναφέρουν ότι η Samsung θα ενσωματώσει το νέο chipset στη σειρά Galaxy S23, ακόμα και για τα μοντέλα που θα κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι την άφιξη του S23 για να δούμε την τελευταία κορυφαία πρόταση της Qualcomm αφού η εταιρεία λέει ότι το νέο της chipset θα αρχίσει να εμφανίζεται σε συσκευές πριν από το τέλος της χρονιάς. 

  • Like 3