Από ότι φαίνεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε πει την τελευταία της λέξη για την Qualcomm. Μετά από τετραετή έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Qualcomm μεταξύ του έτους 2009 και του έτους 2011 πωλούσε chips τεχνολογίας 3G σε τιμές κάτω του κόστους με στόχο να οδηγήσει τον ανταγωνιστή της και επίσης προμηθευτή παρόμοιας τεχνολογίας chips, Icera, εκτός αγοράς (η Icera ανήκει πια στην Nvidia).

Για τις πρακτικές της Qualcomm που παραβίασαν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στην Αμερικάνικη εταιρεία πρόστιμο $272 εκατομμυρίων. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως αναφέραμε σχετίζεται με 3G modem chips που πωλούσε εκείνη την εποχή η Qualcomm και προορίζονταν για χρήση σε φορητά Internet sticks. Με το πρόστιμο, ολοκληρώνεται και η τετραετή έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πρακτικές της Qualcomm.

«Η στρατηγική συμπεριφορά της Qualcomm απέτρεψε τον ανταγωνισμό και την καινοτομία στην συγκεκριμένη αγορά και περιόρισε τις επιλογές των καταναλωτών σε έναν κλάδο με τεράστια ζήτηση και προοπτικές για καινοτόμες τεχνολογίες» δήλωσε η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιας για θέματα ανταγωνισμού, κ. Margrethe Vestager.

Όταν η Icera έκανε την εμφάνιση της ως ικανός ανταγωνιστής, η Qualcomm ξεκίνησε να πουλάει 3G chips σε τιμές χαμηλότερες του κόστους στις Huawei και ZTE. Η συγκεκριμένη κίνηση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν «στοχευμένη» και επέτρεψε στην Qualcomm να μεγιστοποιήσει την αρνητική επίδραση της Qualcomm στην επιχείρηση της Icera.

Το πρόστιμο στην Qualcomm, αν και μοιάζει μεγάλο, στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει μόνο το 1,27% των περσινών εσόδων της εταιρείας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της επέβαλε το πρόστιμο για μία συμπεριφορά που υποτίθεται ότι σταμάτησε το 2011, και για αυτό εκλαμβάνεται περισσότερο ως προειδοποίηση στην περίπτωση που ανακαλύψει τυχόν αντιμονοπωλιακές πρακτικές μελλοντικά. Δυστυχώς, το πρόστιμο ήρθε μάλλον σε λάθος εποχή για την Icera για να την βοηθήσει να ξεπεράσει τα όποια προβλήματά της. Η Icera εξαγοράστηκε το 2011 από την Nvidia, με την ελπίδα η τελευταία να ενσωματώσει το modem της πρώτης σε mobile chips της, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε ποτέ, αφού η Nvidia εγκατέλειψε την αγορά των modem το 2015.

PhoneArena

  • Like 1