Η Qualcomm ανακοίνωσε νέες πλατφόρμες ειδικά σχεδιασμένες για φορητές συσκευές και παιχνιδοκονσόλες. Η γνωστή εταιρεία ανακοίνωσε τον διάδοχο του Snapdragon G3x που βρίσκεται στο εσωτερικό της κονσόλας Razer Edge καθώς και δύο ακόμη πλατφόρμες, τις Snapdragon G1 Gen 1 και Snapdragon G2 Gen 1. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Η πλατφόρμα Snapdragon G3x Gen 2 αποτελεί τη ναυαρχίδα και προορίζεται να αξιοποιηθεί ως βάση από τις ισχυρότερες -και ακριβότερες- φορητές παιχνιδοκονσόλες με την Qualcomm να την περιγράφει ως «ειδικά κατασκευασμένη για χαρακτηριστικά και επιδόσεις που απευθύνονται σε ενθουσιώδεις χρήστες» καθώς είναι ικανή να διαχειριστεί τους «πιο απαιτητικούς cross-platform τίτλους παιχνιδιών». Η εταιρεία δήλωσε ότι οι επιδόσεις του επεξεργαστή (CPU) του Snapdragon G3x Gen 2 είναι 30% υψηλότερες από αυτές του προκατόχου του ενώ οι επιδόσεις του επεξεργαστή γραφικών (GPU) είναι διπλάσιες. 

Σύμφωνα με την Qualcomm, η πλατφόρμα Snapdragon G3x Gen 2 είναι σε θέση να τροφοδοτήσει φορητές συσκευές με δυνατότητες cross-platform gaming καθώς και συσκευές που χρησιμοποιούνται για Android, PC και Cloud gaming καθώς και για εξ αποστάσεως gaming από κονσόλες (remote console gaming). Το Snapdragon G3x Gen 2 είναι επίσης αρκετά ισχυρό ώστε να υποστηρίζει ακτινανίχνευση (ray tracing) καθώς και να δίνει τη δυνατότητα σε έναν χρήστη να μεταδίδει ζωντανά εικόνα καθώς παίζει (game livestreaming). Για να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή συνεδριών gaming στο Cloud καθώς και οι εξ αποστάσεως συνεδρίες, η πλατφόρμα ενσωματώνει δυνατότητες WiFi 7 και 5G mmWave.

snapg3xgen2 3.jpg

Για πιο προσιτές φορητές συσκευές και παιχνιδοκονσόλες χαμηλότερων προδιαγραφών και για λιγότερο απαιτητικό gaming, η Qualcomm ανακοίνωσε την πλατφόρμα Snapdragon G1 Gen 1. Προορίζεται για cloud gaming καθώς και για εξ αποστάσεως gaming σε κονσόλες και υπολογιστές ή ακόμα και για εξειδικευμένες φορητές συσκευές με σύστημα ψύξης χωρίς ανεμιστήρα (fanless). H πλατφόρμα Snapdragon G1 Gen 1 προσφέρει δυνατότητα στον χρήστη να παίξει παιχνίδια σε ανάλυση έως 1080p με έως και 60 fps και χρησιμοποιεί WiFi 5 για συνδεσιμότητα.

Τέλος, η σχεδιάστρια ημιαγωγών λάνσαρε και την πλατφόρμα Snapdragon G2 Gen 1 ως ενδιάμεση λύση μεταξύ των παραπάνω δύο πλατφορμών. Προορίζεται επίσης για χρήση σε φορητές συσκευές και παιχνιδοκονσόλες με σύστημα ψύξης χωρίς ανεμιστήρα αλλά ειδικότερα για εκείνες που έχουν τις προδιαγραφές για να επιτρέπουν το πλήρες χαρακτηριστικών mobile και cloud gaming. Η πλατφόρμα Snapdragon G2 Gen 1 μπορεί να τροφοδοτήσει φορητές συσκευές που χρησιμοποιούνται για παιχνίδια cloud και remote console gaming αξιοποιώντας τεχνολογίες όπως οι WiFi 6/6E και 5G mmWave καθώς και συσκευές για Android και PC gaming.

Με την ελπίδα να δει τις πρώτες high-end συσκευές παιχνιδιών που θα βασίζονται στη νέα της κορυφαία πλατφόρμα να βγαίνουν στην αγορά το συντομότερο δυνατό, η εταιρεία έδωσε σε επιλεγμένους κατασκευαστές πρόσβαση στο Snapdragon G3x Gen 2 Handheld Gaming Reference Design. Δεν αποκάλυψε τα ονόματα των εταιρειών, αλλά υποσχέθηκε ότι θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις προϊόντων για συγκεκριμένους πελάτες, κάτι που ενδεχομένως σημαίνει ότι πρόκειται να δούμε περισσότερες συσκευές mobile και travel-friendly συσκευές gaming στο εγγύς μέλλον.

snapg3xgen2.jpg

Ο Mithun Chandrasekhar, Ανώτερος Διευθυντής Διαχείρισης Προϊόντων της Qualcomm, δήλωσε: «Οι εξειδικευμένες φορητές συσκευές για gaming είναι ο καλύτερος τρόπος για να βιώσετε την εμπειρία των mobile παιχνιδιών. Αλλά οι παίκτες θέλουν να μπορούν να παίζουν όλα τα αγαπημένα τους παιχνίδια σε όλες τις συσκευές και τα οικοσυστήματα, είτε πρόκειται για την κονσόλα τους, είτε για τον υπολογιστή τους, είτε για κάποια υπηρεσία cloud. Η νέα γενιά των Snapdragon G Series-powered συσκευών θα είναι ότι καλύτερο για να παίζουν τους αγαπημένους τους τίτλους οι παίκτες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να παίξουν από το cloud, την κονσόλα, το Android ή το PC καθώς βρίσκονται εν κινήσει».

  • Like 3