Μπορεί κάποτε τα smartwatches να αποτέλεσαν το «the next big thing» της τεχνολογίας, όμως παρόλο που βρίσκονται αρκετό καιρό στην αγορά, δεν φαίνεται να είναι και ιδιαίτερα δημοφιλή, ειδικά ανάμεσα στους φίλους του Android. Και από ότι φαίνεται ο μεγαλύτερος λόγος που δεν τα προτιμούν, είναι η μη ικανοποιητική διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους.

Σύντομα πάντως, και χάρη στην συμβολή της Qualcomm,  τα πράγματα θα αλλάξουν .  Το επερχόμενο Snapdragon Wear 3100 SoC θα αντικαταστήσει τo υπάρχον μοντέλο Wear 2100 που βρίσκεται στο εσωτερικό των περισσότερων συσκευών που τρέχουν το Wear OS της Google, παλαιότερα γνωστό και ως Android Wear.

Αν και δεν πρόκειται να φέρει και πολλές αλλαγές στον τομέα της ταχύτητας, η κατασκευάστρια εταιρεία – που ούτως ή άλλως δεν αποτελεί προτεραιότητα σε μια φορετή συσκευή- υπόσχεται σημαντικές βελτιώσεις στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Έτσι, την ώρα που ο κύριος επεξεργαστής παραμένει στην ουσία ίδιος, συνοδεύεται από έναν νέο και βελτιωμένο συν-επεξεργαστή που είναι "εξαιρετικά χαμηλής ισχύος" και έχει την ονομασία QCC1110.

Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής διαχειρίζεται όλες τις λειτουργίες του ρολογιού όταν δεν χρησιμοποιείται ενεργά, όπως είναι η εμφάνιση της ώρας, η ακρόαση φωνητικών εντολών ή η παρακολούθηση της καρδιακής συχνότητας.
Μπορεί τα παραπάνω να μοιάζουν λίγα με την πρώτη ανάγνωση, όμως η Qualcomm υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ενεργά τα ρολόγια τους μόλις για το 5% της ώρας που τα φοράνε. Σε γενικές γραμμές, η Qualcomm ισχυρίζεται ότι οι συσκευές Wear OS θα μπορούν να λειτουργούν για 4 έως και 12 ώρες περισσότερο σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά.

1611067376_wear3100.jpg.3c7d0c669bc64b7aaa3a417f3f070560.jpg

Το περισσότερο αποδοτικό SoC επίσης δίνει κάποιες νέες δυνατότητες στις συσκευές με Wear OS:

  • Σε αντίθεση με το Apple Watch, οι συσκευές με Wear OS θα διαθέτουν το Ambient Mode, που θα εμφανίζει πληροφορίες ανά πάσα στιγμή - χωρίς να κουνάτε τον καρπό σας ή να αγγίζετε την οθόνη. Το Enhanced Ambient mode στο Wear 3100 θα επιτρέπει στην οθόνη να εμφανίζει μέχρι 16 χρώματα, να έχει βελτιωμένη φωτεινότητα και άλλα πολλά ακόμα και όταν το ρολόι βρίσκεται απλώς στον καρπό σας χωρίς να κάνει κάτι συγκεκριμένο.
  • Οι βελτιώσεις στις λειτουργίες που σχετίζονται με την άσκηση επιτρέπουν το τρέξιμο, τη ποδηλασία, το κολύμπι σε μεγάλες αποστάσεις με το GPS και τον αισθητήρα μέτρησης καρδιακών παλμών ενεργοποιημένα (χωρίς να εξαντλούν τελείως τη μπαταρία). Η Qualcomm υποστηρίζει ότι ένα ρολόι με μπαταρία 450mAh θα μπορεί να λειτουργεί για 15 ώρες συνεχώς με ενεργοποιημένο το GPS και τον αισθητήρα μέτρησης καρδιακών παλμών.
  • Επίσης θα προσφέρεται μία «Παραδοσιακή Λειτουργία Ρολογιού» (Traditional Watch Mode) που απενεργοποιεί όλες τις έξυπνες λειτουργίες, με αποτέλεσμα η μπαταρία της συσκευής να μπορεί να διαρκεί για μια ολόκληρη εβδομάδα, ακόμα και αν η μπαταρία είναι φορτισμένη στο 20%, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους θέλουν να ταξιδεύουν χωρίς να ανησυχούν να μην ξεχάσουν να πάρουν μαζί τους κάποιο φορτιστή ή να καταλήξουν να έχουν κάποια… «νεκρή» συσκευή στον καρπό τους.

Οι πρώτες συσκευές με το νέο Snapdragon Wear 3100 θα κυκλοφορήσουν προς το τέλος του έτους.

The Next Web