Τα τελευταία τσιπ ήχου της Qualcomm επιτρέπουν τη συνδεσιμότητα Wi-Fi σε ασύρματα in-ear και over-ear ακουστικά, ξεκλειδώνοντας δυνατότητες όπως η εκτεταμένη εμβέλεια και το streaming υψηλής ανάλυσης χωρίς απώλειες, που συνήθως είναι αδύνατη μόνο με Bluetooth.

H πρωτοποριακή τεχνολογία, που ονομάζεται XPAN, χρησιμοποιεί μια έκδοση Wi-Fi με πολύ χαμηλές απαιτήσεις ενέργειας, η οποία είναι ενσωματωμένη στο νέο τσιπ S7 Pro Sound Platform Gen 1. Η εταιρεία ανακοίνωσε τη νέα πλατφόρμα για ασύρματα ακουστικά στο φετινό Snapdragon Summit, παράλληλα με τα αποκαλυπτήρια των Snapdragon X Elite και Snapdragon 8 gen 3.

Το παραδοσιακό Wi-Fi καταναλώνει αρκετή μπαταρία για να ενσωματωθεί σε ακουστικά όμως οι καινοτομίες της Qualcomm για την αποδοτικότητα επιτρέπουν στο XPAN να φτάσει την αυτονομία του Bluetooth με streaming ήχου 96kHz χωρίς απώλειες για 10 ώρες, έχοντας  την ίδια αυτονομία όπως το Bluetooth με ποιότητα ήχου στα 48kHz. 

Το XPAN αλλάζει έξυπνα μεταξύ Wi-Fi και Bluetooth ανάλογα με την ισχύ του σήματος. Αυτό παρέχει ευρύτερη κάλυψη, αξιοποιώντας τα υπάρχοντα δίκτυα Wi-Fi των σπιτιών για να υπερβεί την τυπική εμβέλεια των 33 μέτρων του Bluetooth. Η απρόσκοπτη εναλλαγή αποτρέπει τις διακοπές κατά την αναπαραγωγή μουσικής ή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών κλήσεων. Όπως δηλώνει στέλεχος της Qualcomm:

Σήμερα μπορούμε να παρέχουμε ήχο 24-bit 48kHz μέσω Bluetooth χρησιμοποιώντας το AptX Adaptive ως μέρος του Snapdragon Sound κάτι που όμως απέχει πολύ από τη lossless ποιότητα αφού έχει απώλειες. Δεν μπορούμε να έχουμε lossless ποιότητα στα 24-bit 96kHz επειδή ο ρυθμός bit δεν μπορεί να υποστηριχθεί από το Bluetooth. Αλλά τώρα που καταφέραμε να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας και μπορούμε να βάλουμε Wi-Fi σε ένα ακουστικό, μπορούμε να παρέχουμε ήχο χωρίς απώλειες 96kHz στα ακουστικά μέσω Wi-Fi. Και θα δείτε ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό με τις ίδιες 10 ώρες αναπαραγωγής με μια μπαταρία των 50mAh. Οπότε μπορούμε να παρέχουμε ήχο χωρίς απώλειες μέσω wi-fi με την ίδια κατανάλωση ενέργειας που έχουμε με ήχο που μεταδίδεται μέσω Bluetooth και έχει απώλειες.

Το υψηλότερο bandwidth του Wi-Fi επιτρέπει επίσης λειτουργίες που είναι αδύνατες για το Bluetooth. Η μουσική υψηλής ανάλυσης χωρίς απώλειες 24-bit/192kHz, ο ήχος surround Dolby Atmos και πολλά άλλα γίνονται πλέον εφικτά. Ωστόσο, το XPAN λειτουργεί προς το παρόν μόνο με συσκευές που υποστηρίζουν την τεχνολογία Snapdragon Sound, και οι οποίες για την ώρα είναι κάποια λίγα smartphones. 

Πέρα από το XPAN, οι πλατφόρμες S7 Pro και S7 υποστηρίζουν σύγχρονες δυνατότητες Bluetooth, όπως LE Audio και Auracast. Διαθέτουν επίσης αναβαθμισμένη ενεργή ακύρωση θορύβου με προσαρμοστική λειτουργία διαφάνειας. Περιλαμβάνεται ακόμη και ενίσχυση της ακοής μέσω προσωπικής ενίσχυσης ήχου.

Τα πρώτα συμβατά ακουστικά με τη νέα τεχνολογία αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέσα στην επόμενη χρονιά ενώ απαιτείται και μια android συσκευή που θα ενσωματώνει το νέο Snapdragon 8 gen 3 που μόλις ανακοινώθηκε.

  • Like 3
  • Thanks 2